Linkuri accesibilitate

Autoritățile belaruse au stabilit data procesului liderilor opoziției Maria Kalesnikava și Maxim Znak


Maria Kalesnikava
Maria Kalesnikava

A fost stabilită data procesului a doi lideri ai opoziției din Belarus, Maria Kalesnikava și Maxim Znak, confruntați cu acuzații pe care Statele Unite le-au numit „fabricate”, pe fondul reprimării activiștilor și grupărilor pro-democrație ordonată de către conducătorul autoritar Alexandr Lukașenka.

Avocații celor doi membri ai Consiliului de coordonare al opoziției au declarat că au fost informați de către tribunalul regional din Minsk pe 28 iulie că procesul clienților lor va avea loc la 4 august cu ușile închise.

Kalesnikava și Znak au fost acuzați de conspirație pentru răsturnarea guvernării și chemări la acțiuni împotriva securității naționale, inclusiv prin folosirea presei și internetului. Ambii resping acuzațiile. Kalesnikava a fost arestată pe 7 septembrie în centrul orașului Minsk, de către indivizi mascați, și a fost dusă la granița ucraineană a doua zi, împreună cu doi colaboratori. Când i s-a ordonat să treacă granița, Kalesnikava a refuzat, rupându-și pașaportul. A fost apoi dusă înapoi la Minsk și întemnițată.

Într-o altă evoluție, tot pe 28 iulie, lidera exilată a opoziției, Svetlana Țihanovskaia, a detaliat pentru prima dată amenințările specifice cu care s-ar fi confruntat din partea regimului dacă rămânea în Belarus. „Mi-au spus: soțul tău este în închisoare și vei fi închisă și tu, pe 15 ani. Știm unde sunt copiii tăi, și vor fi transferați la un orfelinat”, a spus Țihanovskaia, într-un interviu acordat BuzzFeed. „Mi s-a spus în cele mai oribile detalii cu ce se confruntă de obicei femeile în închisoare”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG