Linkuri accesibilitate

Poliția belarusă a reținut peste 200 de oameni la protestele de joi


La Minsk, de Ziua Libertății, 25 martie 2021
La Minsk, de Ziua Libertății, 25 martie 2021

Autoritățile belaruse spun că au reținut peste 200 de oameni, după ce belarușii au ieșit pe străzi la Minsk și în alte orașe ale țării, urmând îndemnul liderei opoziției Svetlana Țihanovskaia de a începe un nou val de proteste față de Alexandr Lukașenka, pe 25 martie, când este marcată și Ziua Libertății (Dzen Voli) - o nouă aniversare a independenței țării dobândite pentru scurt timp în 1918.

Țihanovskaia i-a îndemnat pe belaruși să folosească această ocazie pentru a-și manifesta coeziunea și pentru a protesta față de liderul autoritar al țării și împotriva crizei politice pe care Lukașenka a declanșat-o, proclamându-se învingător în alegerile prezidențiale din august anul trecut, despre care opoziția spune că au fost fraudate.

Poliția a respins cererea activiștilor privind asigurarea securității marșului de joi, iar Amnesty International a avertizat asupra unui posibil răspuns violent al autorităților.

La Minsk, înaintea manifestației, au fost concentrate trupe ale ministerului de interne și tehnică militară.

Până în cursul serii, belarușii, mulți dintre ei cu steagul roșu-alb al opoziției, și-au continuat drumul spre centrul capitalei, iar mașinile au claxonat în semn de solidaritate.

Ministerul de interne a anunțat că peste 200 de oameni au fost reținut în întreaga țară în legătură cu manifestații neautorizate. Potrivit activiștilor pentru drepturile omului de la centrul Viasna, la Minsk au fost reținute cel puțin 126 de persoane.

Acțiuni de solidaritate cu belarușii au avut loc în mai multe orașe din Germania, Polonia, Austria, Cehia, dar Rusia.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG