Linkuri accesibilitate

Belarus: redactoarea șefă a portalului Tut.by acuzată de „fraudă fiscală”


Marina Zolatava, editoare șefă a portalului independent de știri Tut.by (foto arhivă)

În Belarus, unul din puţinele site-uri de ştiri independente ,Tut.by. a anunţat luni că redactoarea șefă, Marina Zolotova a fost acuzată într-un caz de evaziune fiscală despre care susţine că a fost fabricat ca parte a campaniei regimului Lukașenka împotriva presei independente.

Zolotova riscă o pedeapsă cu închisoarea între trei şi şapte ani dacă va fi găsită vinovată după o audiere ce a avut loc cu uşile închise, avertizează Tut.by.

Autorităţile din Belarus nu au confirmat acuzaţiile, iar un purtător de cuvânt al Comitetului de anchetă al statului nu a răspuns la solicitarea de a face comentarii pe acest subiect.

Zolotova a fost „acuzată de complicitate la evaziunea fiscală pe o scară deosebit de largă", a precizat site-ul Tut.by.

Autorităţile din Belarus au arestat 15 angajaţi ai Tut.by. ca parte a unei represiuni iniţiate în urma protestelor în masă împotriva preşedintelui Alexandr Lukaşenka, declanşate după controversatele alegeri prezidenţiale din august 2020.

Tut.by a fost unul din cele mai citite site-uri de ştiri din Belarus în timpul protestelor.

Regimul Lukaşenko a ridicat acreditarea multor organizaţii de presă.

Jurnaliştii de opoziţie din Belarus afirmă că s-au confruntat cu raiduri, arestări, au fost închişi sau forţaţi să plece în străinătate.


Cel mai recent și eclatant exemplu este cazul jurnalistului Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, arestat pe 23 mai, după ce autorităţile din Belarus au deturnat spre Minsk un avion Ryanair ce efectua o cursă comercială pe ruta Atena - Vilnius.

Între timp, la Vilnius, comisarul european Thierry Breton s-a întâlnit cu o parte dintre pasagerii cursei după care a declarant agenției AFP că deturnarea de zborului Ryanair, săptămâna trecută, a fost un act de "piraterie de stat".

Europa „a fost atacată prin acest act de piraterie de stat. Nu vom lăsa acest lucru nepedepsit", a insistat Breton, comisar pentru piața internă. El a adăugat că UE lucrează la elaborarea unor sancţiuni economice suplimentare împotriva Belarusului.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG