Linkuri accesibilitate

Belgrad | Arestări la mitingul extremei drepte din timpul marșului EuroPride


Poliția sârbă a arestat 21 de persoane pentru atacarea forțelor de ordine în timpul evenimentelor EuroPride organizate luna trecută la Belgrad.

Se crede că persoanele arestate pe 10 octombrie sunt huligani de extrema dreaptă care protestau împotriva marșului paneuropean al LGBTQ, care a atras aproximativ 1000 de persoane în centrul capitalei sârbe la 17 septembrie, deși acesta și contramanifestațiile fuseseră interzise oficial de autorități.

Au fost confirmate diverse incidente pe tot parcursul evenimentului, oficialii susținând că protestatarii anti-LGBTQ au aruncat cu sticle în poliție și au încercat să spargă cordoanele formate de autorități pentru a bloca marșul activiștilor LGBTQ.

Peste 80 de persoane au fost arestate în ziua evenimentului și s-au întocmit 11 dosare penale. Ministrul de interne Aleksandar Vulin a declarat, pe 10 octombrie, după ce a anunțat noile arestări, că, atât timp cât se află la conducere, „nimeni nu va bate polițiști fără să-și primească pedeapsa”. „Violența nu va fi tolerată, indiferent de la cine vine", a spus Vulin.

Cele 21 de persoane arestate au fost identificate doar prin inițialele lor și sunt acuzate penal de participare la atacuri asupra ofițerilor în timp ce aceștia își îndeplineau sarcinile oficiale.

Declarația nu a specificat din ce grupări de extrema dreaptă ar putea face parte persoanele arestate. Unii dintre cei arestați sunt acuzați și de producerea, deținerea și traficul ilegal de arme și explozibili, precum și de producerea și vânzarea de droguri ilegale.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG