Linkuri accesibilitate

BERD: economiile din Europa centrală și de est s-ar putea reface mai repede


Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) estimează că pandemia de coronavirus va afecta serios economiile celor 37 de țări în care investește dar se așteaptă ca statele Central și Est Europene să se refacă mai repede. În total BERD se așteaptă ca economiile regiunii pe care o acoperă să se contracte cu circa 3,5% anul acesta, dar să-și revină în 2021.

Potrivit unui raport publicat pe 13 mai, țările Central și Est Europene au fost lovite mult mai puțin decât țările din sudul UE iar economiile lor s-ar putea reface mai repede, între altele furnizând anumite produse pentru țările care vor să se distanțeze de China, sursa actualei pandemii de coronavirus.

Tot BERD precizează însă că aceste previziuni sunt deosebit de „aproximative” pentru că nimeni nu poate ști cum evoluează pandemia iar o prelungire timp de luni de zile a măsurilor sanitare obligatorii, cum ar fi distanțarea fizică, ar putea face redresarea economică mult mai anevoioasă.

Cu o săptămână mai devreme, Comisia Europeană și-a prezentat previziunile economice care arată că în 2021 numai Germania, Austria, Croația, Slovacia și Polonia ar putea ajunge din nou la nivelul de activitate economică la ultimului trimestru din 2019.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG