Linkuri accesibilitate

Biden începe primul turneu european: G7, NATO, UE și summitul cu Putin


Președintele american, democratul Joe Biden.

Președintele american, Joe Biden, este așteptat în Marea Britanie, în deschiderea în primei sale călătorii în străinătate de la preluarea mandatului, o misiune de opt zile pentru refacere legăturile transatlantice tensionate în timpul erei Trump și pentru a reașezaarea relațiile cu Rusia.

Călătoria reprezintă un test al capacității președintelui democratic de a gestiona și repara relațiile cu principalii aliați ai Statelor Unite, îndepărtați de tarifele comerciale punitive impuse de predecesorul său, Donald Trump și de retragerea Americii dintr-o serie de tratatele internaționale.

„Alianțele și instituțiile democratice care au modelat secolul trecut își vor dovedi capacitatea împotriva amenințărilor și adversarilor moderni? Cred că răspunsul este da. Și săptămâna aceasta, în Europa, avem șansa să o dovedim", a spus Biden. într-un comentariu publicat în Washington Post.

Summitul său cu președintele rus Vladimir Putin din 16 iunie la Geneva este piatra de temelie a călătoriei, o oportunitate de a ridica îngrijorările SUA direct cu Putin cu privire la atacurile ransomware provenite din Rusia, agresiunea Moscovei împotriva Ucrainei și o serie de alte probleme.

Biden va face prima oprire la St. Ives, în Cornwall, unde va participa la summit-ul G7. Reuniunea este așteptată să fie dominată de diplomația vaccinului, comerț, climă și o inițiativă pentru reconstrucția infrastructurii în lumea în curs de dezvoltare. Oficialii americani consideră acest efort ca o modalitate de a contracara influența crescândă a Chinei.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG