Preşedintele SUA Joe Biden şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski vor avea o întrevedere miercuri la Vilnius, a anunţat Casa Albă.
Discuţiile se vor centra pe sprijinul militar acordat Ucrainei şi a urgentării livărilor de echipamente şi armament, scrie site-ul central al Europei Libere.
Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat marţi că Joe Biden și Volodimir Zelenski se vor întâlni a doua zi - miercuri - pentru a explora „cum sunt pregătiți SUA, alături de... partenerii noștri, să își asume angajamente pe termen lung pentru a ajuta Ucraina să se apăre acum și pentru a descuraja agresiunile viitoare”.
Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a acordat pentru Radio Free Europe / Radio Liberty o declaraţie similară cu cea a lui Jack Sullivan, dar a adăugat că discuţiile vor viza şi modalităţile de urgentare a asistenţei militare, aspect pe care preşedintele Volodimir Zelenski a insistat în multiple ocazii.
De altfel, sprijinul militar al NATO pentru Ucraina va fi una din temele centrale ale summit-ului, fiind aşteptată anunţarea unui plan multi-anual în acest sens.
Jack Sullivan a menţionat că NATO va prezenta o cale a reformelor pentru ca Ucraina să se alăture alianţei, fără a oferi însă un calendar, aminteşte RFE / RL.
În schimb, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că Ucraina va primi un „mesaj pozitiv pe calea spre aderare”, împreună cu asigurări bilaterale de securitate.
Pe 10 iulie, Zelenski le-a cerut din nou aliaților occidentali un „semnal clar” privind perspectivele de aderare a țării sale la NATO.
„Ucraina merită să fie în alianță. Nu acum, pentru că acum este război, dar avem nevoie de un semnal clar și acest semnal este necesar chiar acum", a declarat Zelenski într-un mesaj video postat pe Twitter.
Înainte de începerea summitului NATO de la Vilnius, surse au declarat pentru dpa că Germania urmează să furnizeze Ucrainei arme și echipamente militare în valoare de aproape 700 de milioane de euro.
Kievul urmează să primească încă 40 de vehicule de luptă Marder, 25 de tancuri Leopard, cinci vehicule blindate și două lansatoare pentru rachete antiaeriene Patriot de la Bundeswehr din Germania. În plus, Berlinul urmează să livreze 20.000 de obuze de artilerie, drone și echipamente pentru apărarea cu drone.
Până la sfârșitul lunii mai, Germania a promis un ajutor militar în valoare totală de 7,5 miliarde de euro, ceea ce face ca Berlin să devină al doilea mare contributor în termeni absoluți.
Franța, pe de altă parte, va începe să furnizeze Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, ceea ce va permite forțelor Kievului să se apere, a declarat președintele Emmanuel Macron pe 11 iulie.
„Am decis să măresc livrările de arme și echipamente pentru a le permite ucrainenilor să aibă capacitatea de a lovi profund, păstrând în același timp doctrina noastră de a permite Ucrainei să-și apere teritoriul”, a spus el la sosirea la Vilnius.