Linkuri accesibilitate

Biden, după întâlnirea cu Xi Jinping: Ne dorim o competiție, nu un conflict cu China


Xi Jinping (stânga) și Joe Biden, după întâlnirea de la Bali.
Xi Jinping (stânga) și Joe Biden, după întâlnirea de la Bali.

Fără îndoială că prima întâlnire directă Joe Biden – Xi Jinping este un moment diplomatic de vârf al acestui sfârșit de an.

Dacă Ucraina deține capul de afiș, între problemele globale în acest moment, raporturile sino-americane vor defini probabil, într-o mai mare măsură echilibrul geopolitic pe termen lung, Rusia fiind o putere în declin. Or raporturile Washingtonului cu Beijingul se află în impas, unul dintre cele mai adânci de la încheierea războiului rece.

Biden, după întâlnirea cu Xi Jinping: Ne dorim o competiție, nu un conflict cu China
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:54 0:00
Link direct

Chiar dacă miza acestei rivalități nu este deocamdată, cel puțin, o confruntare nucleară, așa cum a fost cazul cu Uniunea Sovietică, ea este mai amplă, vizând o varietate de domenii, China e o putere mai complexă. Viitorul va arată ce s-a aflat pe agenda convorbirilor de la Bali, Biden – Xi, dar se știe că între temele disputate se află Taiwanul, raporturile economice și recentele restricții la exporturi americane, menite să protejeze anumite tehnologii, considerate strategice, Coreea de Nord și, în general, situația din Asia – Pacific și, nu în ultimul rând, războiul din Ucraina, unde China îl sprijină public pe Vladimir Putin, dar nu are interesul extinderii conflagrației ori folosirii de arme de distrugere în masă.

Apoi există și un context politic. La recentul Congres al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping și-a consolidat puterea, în condițiile în care poziția lui este mult mai ideologică, decât a predecesorilor, pentru care modernizarea economiei și în anumite limite, a societății erau priorități. China – ca și Rusia de altfel – vede politica globală ca un aranjament între marile puteri, și relațiile dintre acestea ca pe o consecință a ceea ce liderii, și nu nivelele inferioare, decid. În acest context, întâlnirea cu Biden poate fi definitorie pentru ceea ce se va întâmpla în viitor. Joe Biden este impulsionat de recentele rezultate ale alegerilor din Statele Unite, dar umbra lui Donald Trump semnifică pe plan internațional că ceea ce un lider spune sau face poate fi schimbat de cel care-i urmează, predictibilitatea politicii externe americane este un atribut contestat, ca urmare a președinției Trump.

Biden a scos în evidență, în declarațiile publice, că America nu dorește un conflict și că vrea o tratare responsabilită a domeniilor în care există o rivalitate sau diferențe de abordare. Pe de altă parte, chiar dacă politica americană față de Taiwan nu s-a schimbat, președintele a Biden s-a arătat îngrijorat de agresivitatea crescândă a Chinei. „Cred cu tărie că nu e nevoie de un nou Război Rece” – a spus Biden la conferința de presă, de la Bali, continuând „Vom concura cu vigoare, dar nu urmărim un conflict. Vom administra această competiție într-o manieră responsabilă”.

XS
SM
MD
LG