Președintele Republicii Haiti a fost asasinat.
Singura referință istorică, într-un astfel de moment vine din 1915, când un grup de rebeli a atacat ambasada Franței in acea țară, agresându-l pe președintele de la vremea respectivă Vibrun Guillaume Sam și antrenând săptămâni de haos și două decenii de intervenție militară americană.
Un scenariu similar este puțin probabil acum după uciderea președintelui Jovenel Moise. Dar e posibil ca administrația Biden să trebuiască să devină mai implicată în ceea ce se întâmplă în Haiti, fiind vorba despre o țară din regiune.
Moartea președintelui Moise a atras fără îndoială atenția Americii și a lumii în general. Moise a preluat conducerea țării atunci când fostul președinte Michel Martelly nu a putut candida pentru un nou mandat. Moise a condus cu mână forte, prin decrete peste un an, amânând alegeri și blocând opoziția, în timp ce țara suferea din cauza confruntărilor dintre bande rivale.
La Port au Prince, un cetățean american se numără printre cei arestați în legătură cu asasinarea președintelui Moise, dar nu se știe dacă acesta a jucat un rol în asasinat. Se anticipa că Moise ar fi pierdut alegerile programate la 26 septembrie, scrutin care avea sprijinul Americii.
Administrația Biden nu a lăsat să se înțeleagă ce intenții are acum în Haiti, în afara sprijinului pentru o investigație în legătură cu cele întâmplate. Aliați ai lui Moise spun că decizia acestuia de a acționa împotriva unor oligarhi, care s-au îmbogățit de pe urma contractelor cu statul i-ar fi putut fi fatală, aceștia având capacitatea de a pune la cale asasinatul, atentatorii prezentându-se se pare drept agenți ai Agenției Americane pentru Combaterea Traficului cu Droguri.
Secretarul de stat Blinken a prezentat condoleanțe premierului haitian interimar, Claude Joseph, un aliat al fostului șef al statului. Blinken s-a pronunțat pentru ținerea alegerilor la termenul anunțat. În afara perioadelor de ocupație și intervenție directă in Haiti, Statele Unite sprijină acea țară cu ajutoare substanțiale, dar în ciuda ajutorului internațional de după cutremurul din 2010 – circa 13 miliarde de dolari – democrația haitiană rămâne fragilă, corupția generalizată și inegalitatea continuă să pericliteze dezvoltarea economică și socială.