Linkuri accesibilitate

Biden promite să discute cu Putin despre încălcările drepturilor omului în Rusia


Președintele Joe Biden vorbind cu ocazia „Memorial Day”, Delaware Memorial Bridge, New Castle, Delaware, SUA, 30 mai 2021.
Președintele Joe Biden vorbind cu ocazia „Memorial Day”, Delaware Memorial Bridge, New Castle, Delaware, SUA, 30 mai 2021.

Preşedintele american Joe Biden a declarat că la apropiatul summit cu Vladimir Putin îi va spune omologului său rus că Statele Unite nu vor lăsa Rusia să încalce drepturile omului. Biden și Putin se întâlnesc pe 16 iunie la Geneva.

Într-un discurs ținut duminică, cu o zi înainte de „Memorial Day”, Biden a precizat: „Îl voi întâlni pe preşedintele Putin peste două săptămâni, la Geneva, şi îi voi spune clar că nu vom sta cu braţele încrucişate în timp ce ei încalcă aceste drepturi''.

Președintele Biden a amintit că în februarie a avut o lungă discuţie telefonică şi cu omologul său chinez Xi Jinping. „I-am spus clar că nu putem face altfel decât să apărăm drepturile omului în lume, pentru că așa suntem noi'.

Preşedintele democrat încearcă de la preluarea mandatului să arate o atitudine fermă faţă de Rusia, de asemenea din dorinţa de a se delimita de predecesorul său republican Donald Trump, acuzat de complezenţă faţă de liderul de la Kremlin.

În acelaşi timp Biden vrea un dialog cu Moscova, pentru că nu doreşte să „declanşeze un ciclu de escaladare şi conflict''.

Săptămâna trecută însă, Kremlinul a ținut să precizeze că la summitul de la Geneva „Nu vom discuta despre o nouă resetare a relaţiilor’ cu Statele Unite. Într-o declarație pentru agenția Interfax, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a mai spus că Rusia nu are cele mai bune experienţe din tentativele anterioare.

XS
SM
MD
LG