Linkuri accesibilitate

Biden anunță că retragerea trupelor americane din Afganistan se încheie pe 31 august


Președintele american Joe Biden anunță încheierea retragerii americane din Afganistan la sfârșitul lunii august, Casa Albă, Washington, 8 iulie 2021.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat joi că misiunea militară a Statelor Unite în Afganistan „va fi încheiată la 31” august, dând asigurări că americanii „şi-au atins obiectivele'”în această ţară, şi anume lupta împotriva ameninţării teroriste.

Statele Unite nu au intervenit în Afganistan acum 20 de ani „pentru a construi o naţiune„, a spus Biden, potrivit căruia aceasta este „responsabilitatea'”afganilor.

Într-un discurs dedicat retragerii definitive a trupelor americane, preşedintele a dat asigurări că „nu este inevitabil” ca Afganistanul să cadă în mâinile talibanilor.

Joe Biden a mai dat asigurări că autorităţile afgane au „capacitatea'”de a asigura continuitatea guvernării.

În acelaşi timp, Joe Biden a promis că sprijinul american pentru poporul afgan va continua, în pofida retragerii trupelor.

„Nu voi trimite o altă generaţie de americani să lupte în Afganistan”, a insistat el. „Punem capăt celui mai lung război al Americii, dar vom onora pentru totdeauna curajul celor care au servit acolo”, a adăugat preşedintele.

El s-a adresat direct şi interpreţilor afgani ai armatei americane, care riscă represalii pentru ajutorul dat forţelor străine. „Aveți un loc” în SUA, le-a promis Biden.

Armata americană a anunţat marţi că a încheiat în proporţie de „peste 90%” retragerea finală din Afganistan, la aproape 20 de ani de la debutul intervenţiei sale militare, alături de NATO, în urma atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite.


Săptămâna trecută, forţele americane şi ale NATO s-au retras de la baza aeriană Bagram, cea mai mare din Afganistan, situată la 50 km nord de Kabul şi care a fost centrul nevralgic al operaţiunilor purtate în această ţară.

Tot joi, 8 iulie, guvernul afgan a anunțat că a dislocat sute de militari într-o capitală de provincie în nord-vestul Afganistanului pentru a-și consolida pozițiile în urma unei riposte date talibanilor.

Ofensiva talibanilor are loc pe fundalul campanei de retragere a forțelor americane din Afganistan, care se apropie de sfârșit. Se estimează că talibanii au cucerit numeroase clădiri guvernamentale, inclusiv sediile poliției și birourile agenției de securitate afgane, în zeci de raioane.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG