Alocuțiunea președintelui Biden la Națiunile Unite a avut pe fundal decizia lui Vladimir Putin de a declara „mobilizare parțială” în Rusia, care vizează rezerviști cu experiență militară, ca și amenințarea voalată cu folosirea de armament nuclear. Biden a spus că Rusia a violat principiile care stau la baza Națiunilor Unite, adăugând: „Putin pretinde că Rusia a trebuit să acționeze pentru că era amenințată. Dar nimeni nu a amenințat Rusia și nimeni altcineva decât Rusia a inițat conflictul”.
Șeful executivului american a spus în continuare că miza acestui conflict pentru Rusia este anularea dreptului Ucrainei de a exista, ca țară și ca popor. „Ucraina are aceleași drepturi ca orice altă națiune suverană. Rămânem solidari cu Ucraina și împotriva agresiunii ruse”, a afirmat Joe Biden de la tribuna Adunării General ONU.
El a anunțat că Statele Unite vor aloca 2,9 miliarde de dolari pentru a compensa problemele de securitate alimentară, create de invazia rusă și a ajuta la combaterea modificărilor de climă. Din această sumă, circa două miliarde vor fi administrate de Agenția Americană pentru Ajutor Internațional (USAID), iar 783 de milioane vor contribui la creșterea producției de alimente și produse agrare, în întreaga lume.
Biden a spus că este acord ca Consiliul de Securitate să crească numărul membrilor permanenți și nepermanenți.
Președintele Statelor Unite a abordat și o serie de alte teme, dar a fost foarte clar că principala sa preocupare este situația din Ucraina. La fel ca și președintele Macron cu o zi înainte, Biden a spus că nici o țară, chiar dacă nu este aliată a Americii, nu poate rămâne pasivă față de agresiunea rusă din Ucraina.
În discursul său de la Națiunile Unite, șeful executivului s-a pronunțat și pentru existența unui stat palestinian.
El s-a mai referit și la competiția cu China, spunând că America nu va cere nici unei țări să opteze între supra-puteri.