Linkuri accesibilitate

Biden s-a întâlnit cu văduva și cu fiica lui Navalnîi și a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei


Președintele SUA a avut o întâlnire privată cu soția și fiica lui Navalnîi, în California, unde Biden se află în campanie electorală.
Președintele SUA a avut o întâlnire privată cu soția și fiica lui Navalnîi, în California, unde Biden se află în campanie electorală.

Președintele american Joe Biden s-a întâlnit cu Iulia și Dașa Navalnaia, văduva și fiica opozantului rus Alexei Navalnîi care a murit în închisoare săptămâna trecută, anunță Casa Albă. Liderul SUA și-a exprimat „sincere condoleanțe” și a spus că Navalnîi a fost „un om de un curaj incredibil”.

În timpul întâlnirii de joi, la San Francisco, în California, Biden și-a exprimat admirația pentru „curajul extraordinar al lui Navalnîi și pentru exemplul său de luptă împotriva corupției, pentru o Rusie liberă și democratică, în care statul de drept se aplică în mod egal tuturor”, se spune într-un comunicat al Casei Albe.

Președintele democrat, în vârstă de 81 de ani, care de marți își face campanie electorală în California, a declarat că „moștenirea curajoasă a lui Alexei va continua să trăiască în Iulia și Dașa, precum și în nenumărații oameni din întreaga Rusie care luptă pentru democrație și drepturile omului”, potrivit comunicatului.

Casa Albă a publicat și fotografii de la întâlnirea cu Iulia și Dașa Navalnaia.

Noi sancțiuni SUA împotriva Rusiei

Președintele Biden a declarat că Statele Unite vor anunța noi sancțiuni majore împotriva Rusiei, ca răspuns la moartea lui Navalnîi şi pentru a marca doi ani de când Rusia a invadat Ucraina. Potrivit CNN, Biden a spus că vor fi impuse sancțiuni și președintelui rus, Vladimir Putin, despre care a zis că „este responsabil” pentru moartea opozantului rus. SUA au impus deja sancțiuni împotriva lui Putin după începerea războiului din Ucraina, restricțiile fiind legate de înghețarea activelor.

Secretarul adjunct al Trezoreriei americane, Wally Adeyemo, a declarat anterior pentru Reuters că vor fi impuse sancțiuni pentru mai mult de 500 de entități și persoane fizice. El a precizat că măsurile vor viza complexul militar-industrial rusesc și companiile din țări terțe care facilitează accesul Rusiei la bunurile de care are nevoie, în timp ce Washingtonul încearcă să tragă la răspundere Moscova pentru războiul din Ucraina și pentru moartea lui Alexei Navalnîi.

Noile sancțiuni vin în contextul în care SUA și aliații lor încearcă să mențină presiunea asupra Rusiei, în ciuda incertitudinii legate de aprobarea de către Congresul american a unei asistențe suplimentare de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Administrația Biden a epuizat banii aprobați anterior pentru Kiev, în timp ce majoritatea republicană din Camera Reprezentanților condiționează deblocarea asistenței pentru Ucraina de o reformă a imigrației și întărirea frontierei SUA cu Mexicul.

Sancțiuni adoptă și UE

UE a finalizat vineri adoptarea celui de-al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, cu o zi înaintea celei de a treia aniversări a invaziei rusești în Ucraina. Noile măsuri prevăd limitarea în continuare a accesului Rusiei la tehnologiile militare și înscrierea pe lista sancțiunilor a altor persoane și entități implicate în războiul Rusiei împotriva Ucrainei - numărul acestora ajungând acum la peste 2000, ceea ce „reprezintă o lovitură uriaşă dată armatei şi apărării Rusiei”, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. UE va continua să sprijine statele membre în aplicarea eficientă a măsurilor restrictive și va colabora îndeaproape cu ţările terţe în privința posibilelor încercări de eludare a sancțiunilor, se mai spune în comunicat.

Funeralii „secrete”? Mama lui Navalnîi spune că este „amenințată”

Serviciul penitenciar federal rus a anunțat despre moartea lui Navalnîi pe 16 februarie. Potrivit autorităților, politicianul „s-a simțit rău după o plimbare, pierzându-și aproape imediat cunoștința”, iar măsurile de resuscitare nu au dat niciun rezultat. Asociații lui Navalnîi au confirmat ulterior decesul acestuia.

Mama politicianului, Ludmila Navalnaia, a înregistrat joi un mesaj video în care spune că i-a fost arătat trupul neînsuflețit al fiului său, dar autoritățile fac presiuni asupra ei ca să-l înmormânteze pe opozant în secret.

Ivan Jdanov, directorul Fundației Anticorupție, a declarat ulterior că Ludmila Navalnaia a decis să își înmormânteze fiul în cimitirul Hovanski, din Moscova, dar i s-a cerut să organizeze înmormântarea într-un mod discret. Mama politicianului nu a fost de acord cu acest lucru și de aceea a înregistrat un mesaj video în care a vorbit despre amenințările venite din partea anchetatorilor, a spus Jdanov.

Mama lui Alexei Navalnîi a atacat în justiție refuzul autorităților de a-i transmite trupul neînsuflețit al fiului său. O instanță rusă a anunțat că va examina plângerea abia pe 4 martie, într-o audiere cu ușile închise. Ludmila Navalnaia s-a adresat și președintelui rus Vladimir Putin, într-un mesaj video, cerându-i să intervină. Kremlinul nu a răspuns.

XS
SM
MD
LG