Linkuri accesibilitate

Autoritățile ruse refuză să predea trupul lui Navalnîi mamei și avocaților săi


Alexei Navalnîi, unul din cei mai cunoscuți lideri ai opoziției ruse, a murit vineri, 16 februarie. Cauzele morții sale rămân neclare.
Alexei Navalnîi, unul din cei mai cunoscuți lideri ai opoziției ruse, a murit vineri, 16 februarie. Cauzele morții sale rămân neclare.

Anchetatorii ruși refuză să predea trupul opozantului rus Alexei Navalnîi, invocând necesitatea de a stabili cauza oficială a morții acestuia. Recent, ei au anunțat că au prelungit perioada de investigații.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a echipei opozantului rus, Kira Iarmîș, autoritățile ruse refuză să spună cât vor mai dura aceste investigații și de ce au fost prelungite.

Ea a mai relatat că atât avocaților, cât și mamei sale, le-a fost interzis accesul în Spitalul Clinic al regiunii Salehard, unde se presupune că ar fi trupul lui Navalnîi, scrie Reuters.

„Întrebați dacă trupul lui Alexei este acolo, angajații nu au răspuns”, spune Iarmîș, care a precizat că totul s-a petrecut în dimineața zilei de luni, iar unul dintre avocați a fost bruscat de angajații spitalului.

Novaia Gazeta scrie, făcând referire la surse anonime, că trupul lui Navalnîi ar avea urme de vânătăi, cel mai probabil de la masajul cardiac efectuat pentru a-l resuscita.

În plus, anumite surse media rusești mai notează că investigațiile privind cauza morții opozantului rus sunt derulate de o echipă specială de anchetatori, trimisă de la Moscova.

Se spală pe mâini

Întrebat de jurnaliștii ruși despre situația din jurul morții lui Navalnîi și procedurile derulate pentru a stabili cauza oficială a morții, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a replicat că „nu este o întrebare pentru noi”, transmite Interfax.

„Noi nu ne ocupăm cu asemenea chestiuni. Nu este parte din atribuțiile administrației prezidențiale”, a afirmat Peskov.

Întrebat despre reacția președintelui rus Vladimir Putin la anunțul morții lui Navalnîi, el a afirmat că nu are nimic de adăugat „la tot ce s-a spus până acum”.

Peskov a mai confirmat că Putin nu s-a expus public pe acest subiect. În același timp, purtătorul de cuvânt a calificat reacțiile politicienilor occidentali ca fiind „grosolane”, atât timp cât investigațiile nu ar fi fost încheiate.

Alături de miniștrii de externe ai UE

Soția lui Alexei Navalnîi, Iulia Navalnaia va participa la reuniunea miniștrilor de externe ai Uniunii Europene, care are loc cu câteva zile înainte de împlinirea a doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, notează AFP.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a anunțat că vizita Iuliei Navalnaia va releva „sprijinul pentru luptătorii pentru libertate din Rusia și va onora memoria lui Navalnîi”.

Miniștrii de externe ai UE urmează să discute sprijinul militar pentru Ucraina și componentele celui de-al 13-lea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei.

Borrell a declarat că se așteaptă ca UE să-i sancționeze pe cei responsabili de moartea lui Navalnîi, făcând referire inclusiv la oficiali din sistemul penitenciar rus.

De altfel, oficialul european a propus atribuirea numelui Navalnîi pentru regimul de sancțiuni îndreptat împotriva celor responsabili de încălcarea drepturilor omului.

Moarte învăluită în mister și speculații

Navalnîi era încarcerat în colonia penală IK-3 din apropierea cercului arctic din orașul Harp, regiunea Iamalo-Neneția, la distanță de circa două mii de kilometri de Moscova. El executa o sentință de aproape trei decenii, fiind condamnat pentru extremism, acuzație respinsă de el. Autoritățile ruse au transmis vineri că după o plimbare, opozantului i s-a făcut rău și a căzut inconștient.

Însă imagini apărute ulterior în spațiul public, îl arătau pe Navalnîi într-o formă bună în cadrul unei audieri de la distanță, ce a avut loc cu o zi înainte să moară.

„Se simțea bine, nu a exprimat nici o plângere cu privire la sănătatea sa, a participat activ la audiere, a prezentat argumente în apărarea poziției sale”, a transmis serviciul de presă al tribunalului din orașul Vladimir, unde a avut loc ședința de judecată, scrie Reuters.

Potrivit Novaia Gazeta, care susține că a obținut mărturia unui deținut din colonia penală unde era încarcerat și Alexei Navalnîi, mai multe evenimente „ciudate” au început să se petreacă din seara zilei de 15 februarie.

Acesta susține că gărzile au accelerat verificarea de rutină și au întărit securitatea. În dimineața următoare, au fost efectuate mai multe percheziții, fiind confiscate telefoane mobile și alte obiecte de la deținuți, iar în penitenciar au venit membrii unei comisii ai oficiului central al Serviciului Federal al Penitenciarelor.

Deținutul mai susține că moartea lui Navalnîi ar fi devenit „cunoscută” în jurul orei 08:00, adică cu câteva ore înainte de anunțul oficial. Reuters precizează însă că aceste declarații nu au putut fi verificate.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG