Linkuri accesibilitate

Biden semnează un ordin executiv pentru descurajarea reținerii cetățenilor americani în străinătate


Baschetbalista Brittney Griner

Președintele Joe Biden a semnat la 19 iulie un ordin executiv care vizează descurajarea țărilor de a reține și pedepsi în mod abuziv cetățeni americani în străinătate.

Măsura va permite agențiilor guvernamentale americane să impună sancțiuni și alte măsuri împotriva celor care „rețin în mod abuziv” americani, a declarat un oficial american înainte ca Biden să semneze ordinul. Măsura vine pe fondul arestării mai multor cetățeni americani în Rusia, inclusiv a vedetei de baschet Brittney Griner, care a fost reținută în Rusia după ce autoritățile au declarat că au găsit ulei de canabis în cartușe de țigări în bagajul ei, când a trecut printr-un aeroport din Moscova în februarie.

Un alt cetățean american, fostul pușcaș marin Paul Whelan, a fost reținut în decembrie 2018 și acuzat de spionaj. El a negat vehement acuzațiile, dar a fost condamnat la 16 ani de închisoare în iunie 2020.

Joe Biden este „decis să rezolve toate aceste cazuri”, a declarat oficialul american. În același timp, Washingtonul vrea să creeze o strategie de descurajare care să includă sancțiuni financiare și de călătorie.

Fundația James W. Foley Legacy spune că 64 de americani sunt, în prezent, reținuți pe nedrept sau sunt ostatici.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG