Președintele american Joe Biden a declarat pe 30 ianuarie că Statele Unite nu vor trimite avioane de luptă F-16 în Ucraina, chiar dacă președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Franța nu exclude trimiterea acestora, dacă sunt îndeplinite anumite condiții.
O cooperare extinsă
Săptămâna trecută, după ce Statele Unite și Germania au anunțat că vor trimite tancuri ultraperformante în Ucraina și vor asigura antrenamentul militarilor ucraineni, președintele Volodimir Zelenski a spus că ar fi necesară și furnizarea de rachete de rază lungă de acțiune și avioane de luptă.
„Este foarte important să existe progrese și în alte aspecte ale cooperării noastre în domeniul apărării”, a spus Zelenski, adăugând că a vorbit despre acest subiect cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „Trebuie să discutăm, de asemenea, și despre furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune către Ucraina. Este important - trebuie să ne extindem cooperarea și în domeniul artileriei, trebuie furnizate avioane pentru Ucraina. Este visul meu, țelul meu”.
Problema tancurilor pentru Ucraina a fost subiectul unor discuții spinoase în NATO timp de luni de zile, înainte ca Marea Britanie, apoi Berlinul și Washingtonul, să accepte să ofere nu doar echipamentul militar ci și programe de antrenament în speranța că vor bloca astfel așteptata ofensivă de primăvară a Rusiei în cadrul invaziei la scară largă din Ucraina.
Moscova a avertizat că consideră furnizarea occidentală de tancuri către inamicul său post-sovietic drept o provocare periculoasă. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că: „Este o altă eroare, una destul de profundă”, pentru că tancurile „vor arde la fel ca toate celelalte. ... Cu excepția faptului că vor costa mult, iar nota de plată va cădea pe umerii contribuabililor europeni”.
Tancurile occidentale Leopard 2 și Abrams sunt superioare celor din era sovietică aflate acum în luptă de ambele părți. Tancurile occidentale au o vizibilitate mai bună, ceea ce le permite să localizeze și să atace rapid blindatele inamicului și au o stabilitate mai bună, ceea ce le permite să lovească precis din mers, spun specialiștii. Experții spun și că sunt mai sigure decât modelele rusești, pentru că au uși blindate anti-șoc care separă echipajul de magazia cu muniție.
Germania, Statele Unite și Marea Britanie au acceptat să transfere aproximativ 60 de tancuri, dar se așteaptă ca și alte țări să anunțe un transfer de tancuri în următoarele zile și săptămâni.
Cu toate acestea întrebat de reporteri la Casa Albă dacă este în favoarea trimiterii avioanelor, care sunt cele mai recente arme solicitate de liderii ucraineni după ce săptămâna trecută au primit promisiuni că Germania, Statele Unite și alți aliați occidentali vor trimite tancuri, președintele american Joe Biden a răspuns „nu” fără ezitare „nu”.
„Nimic nu este exclus”
Dar liderii europeni au declarat că sunt deschiși la ideea unui transfer de avioane de luptă, chiar dacă Ucraina nu le-a cerut încă în mod oficial de la aliații săi pentru război. Analiștii consideră că atât Ucraina, cât și Rusia se pregătesc pentru mișcări ofensive semnificative în lunile următoare, iar avioanele occidentale ar putea spori forța Kievului, a cărui forță aeriană s-a diminuat semnificativ în cele 11 luni de război.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a fost întrebat pe 30 ianuarie, la o conferință de presă comună la Haga cu premierul olandez Mark Rutte, dacă Franța ia în considerare trimiterea de avioane de luptă. „Nimic nu este exclus”, dar mai întâi ar trebui îndeplinite anumite condiții, a spus Macron. Printre altele, interdicția ca avioanele de vânătoare să fie folosite pentru a lovi teritoriul rusesc” și cu condiția ca furnizarea acestora să nu diminueze capacitatea de luptă a armatei franceze, a spus Macron.
Dar, pentru a discuta toate acestea în mod concret, Ucraina ar trebui să solicite în mod oficial avioanele, a spus Macron, care urmează să se întâlnească cu ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, la Paris, pe 31 ianuarie.
Rutte, la rândul său, a declarat că Ucraina nu a solicitat în mod oficial avioane de luptă F-16 de la Olanda, iar în prezent „nu există nicio discuție privind livrarea de F-16 către Ucraina”. Nu există solicitări".
Ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, afirmase în fața parlamentarilor la începutul acestei luni că nu există „niciun tabu” cu privire la trimiterea avioanelor de luptă. Rutte a reluat cuvintele lui Hoekstra, adăugând: „Ar fi un pas următor foarte mare”.
Între timp, la Berlin, ambasadorul ucrainean în Germania a precizat că Kievul nu a cerut încă Germaniei să îi furnizeze avioane de luptă, dar a subliniat cât de importante ar fi acestea. Avioanele de vânătoare fac parte din eforturile Ucrainei de a-și apăra spațiul aerian și de a se apăra împotriva rachetelor trase asupra orașelor și infrastructurii ucrainene, a declarat Oleksi Makeiev pentru postul de televiziune Deutsche Welle.
El a făcut aceste comentarii după ce cancelarul german Olaf Scholz a spus din nou, pe 29 ianuarie, că Germania nu va trimite avioane de luptă în Ucraina. Makeiev a mai spus, pentru a spori presiunea asupra liderilor occidentali: „În fiecare zi în care discutăm și dezbatem pe plan intern sau negociem regulile de angajare cu partenerii, mor soldați ucraineni și civili ucraineni”.