Linkuri accesibilitate

Joe Biden: Unitatea națională este „lecția centrală” a lui 9/11


Joe Biden vorbind în ajunul celei de-a 20-a comemorări a atacurilor din 11 septembrie 2001, 10 septembrie 2021

Într-un mesaj video înainte de împlinirea a 20 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, președintele Statelor Unite, Joe Biden, i-a îndemnat pe americani să dea dovadă de unitate națională.

Aproape 3 000 de oameni au fost uciși când 19 teroriști ai Al-Qaeda au deturnat patru avioane de pasageri, izbind două în turnurile gemene ale World Trade Center din New York și unul - în clădirea Pentagonului din apropiere de Washington, în timp ce al patrulea s-a prăbușit pe un câmp din Pennsylvania.

Biden a spus că unitatea este „lecția centrală” care se desprinde din ceea ce a urmat. „În zilele care au urmat după 11 septembrie 2001, am văzut eroism peste tot”, a spus președintele american în mesajul lansat pe Twitter pe 10 septembrie, adăugând: „am mai văzut ceva ce se întâmplă prea rar: un adevărat sentiment de unitate națională”.

În timp ce unitatea este „cea mai mare forță” a țării, aceasta nu înseamnă că americanii trebuie să gândească cu toții la fel. Dar trebuie să aibă „un respect fundamental și încredere” unul în celălalt și în țara lor, a spus liderul Statelor Unite.

Apelul la unitate al președintelui american survine într-un moment în care societatea este divizată în chestiuni ca răspunsul la pandemia de COVID-19, obligația vaccinării, retragerea din Afganistan, asigurarea dreptului la vot și avorturile.

Pentru a comemora două decenii de la atacurile din 2001, președintele și prima doamnă Jill Biden vor merge în toate cele trei locuri în care avioanele s-au prăbușit, dar nu se așteaptă ca Biden să vorbească public în timpul ceremoniilor.

Cronologia unei dimineți: 11 septembrie 2001

7:59 am – Zborul American Airlines 11 (Boeing 767) decolează de pe aeroprotul din Boston, spre Los Angeles, cu 92 de persoane la bord.

8:14 am – Zborul United Airlines 175 (Boeing 767) decolează tot de la Boston, spre Los Angeles, cu 65 de persoane la bord.

8:19 am – Însoțitorii de bord de pe zborul AA 11 avertizează personalul de la sol că avionul a fost deturnat. AA informează Biroul Federal de investigații (FBI)

8:20 am – Zborul American Airlines 77 (Boeing 757) decolează de la Washington D.C, spre Los Angeles, cu 64 de persoane la bord.

8:41 am – Zborul United Airlines 93 (Boeing 757) decolează de la Newark, spre San Francisco, cu 44 de persoane la bord.

8:46 am – Avionul AA 11, care a fost deturnat, lovește turnul nordic de la World Trade Center, din New York. Toți cei din avion și sute de oameni care erau în clădire sunt uciși.

9:03 am – Avionul UA 175, care a fost deturnat, lovește turnul sudic de la World Trade Center, între etajele 75-85.

9:37 am – Avionul AA 77 lovește aripa de vest a Pentagonului (Ministerul Apărării) de la Washington. Toate cele 59 de persoane la bord și 125 de militari și civili din clădirea Pentagonului sunt uciși.

9:59 am – Turnul sudic de la World Trade Center se prăbușește.

10:07 am – Avionul UA 93 se prăbușește într-un câmp din localitatea Stonycreek, la aproximativ 240 km nord-vest de Washington, D.C. Toate persoanele aflate la bord, pasageri, membri ai echipajului, și cei patru teroriști, au murit. Se bănuiește avionul, singurul care nu și-a atins ținta, se îndrepta spre clădirea Capitoliului, sediul Congresului american de la Washington. Pasageri și membri ai echipajului au reușit să zădărnicească planurile teroriștilor.

10:28 am – Turnul nordic de la World Trade Center se prăbușește, la 102 minute după ce fusese lovi.

În mesajul său video, el a adus un omagiu celor uciși în atacuri, miilor de răniți, precum și pompierilor și multor altora care și-au riscat sau și-au dat viața în timpul misiunilor de salvare și reconstrucție îndelungată.

Dar după atacurile 9/11, în Statele Unite s-au înmulțit crimele motivate de ură împotriva musulmanilor, arabilor americani și celor percepuți drept arabi sau musulmani.

Biden a vorbit și despre laturile negative ale naturii umane, ca „frica și mânia, resentimentul și violența împotriva musulmanilor americani”, dar a spus că, deși ele au pus la încercare unitatea americană, aceasta nu a fost frântă.

Imaginile de neuitat ale atacurilor de la 11 septembrie 2001
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:05 0:00
Link direct

Pe 10 septembrie, pe fondul noilor îngrijorări în legătură cu faptul că Afganistanul poate deveni iar o rampă pentru atacuri, oficiali americani la nivel federal, statal și local, din New York, au dat asigurări că nu există nicio amenințare specifică împotriva Statelor Unite din partea vreunei organizații teroriste sau persoane.

Ministrul pentru securitatea internă, Alejandro Mayorkas, a transmis acest mesaj alături de guvernatoarea statului New York, Kathy Hochul, și de primarul orașului New York, Bill de Blasio, în fața sediului poliției newyorkeze.

„Lucrăm împreună pentru a ne asigura că monitorizăm foarte atent fluxul de informații, nu doar pe plan intern, ci și în întreaga lume”, a spus Mayorkas.

Autoritățile au spus că, în zona în care vor avea loc multe dintre evenimentele solemne de comemorare și în alte părți ale New Yorkului, vor fi desfășurați polițiști înarmați, patrule cu câini pentru depistarea explozibilului și polițiști în civil, iar forțele de ordine vor fi aduse în stare de alertă maximă, chiar dacă nu există vreo amenințare specifică.

XS
SM
MD
LG