Linkuri accesibilitate

Bilanțul amenzilor pentru purtarea panglicii interzise de 9 mai. Deputații pot fi amendați fără ridicarea imunității


Mulți dintre participanții la sărbătorirea Zilei Victoriei în data de 9 mai 2022 la Chișinău au sfidat interdicția autorităților de a nu purta panglica negru oranj. Între ei s-a numărat și fostul președinte și fost lider PSRM Igor Dodon, care a fost amendat cu 9.000 de lei.
Mulți dintre participanții la sărbătorirea Zilei Victoriei în data de 9 mai 2022 la Chișinău au sfidat interdicția autorităților de a nu purta panglica negru oranj. Între ei s-a numărat și fostul președinte și fost lider PSRM Igor Dodon, care a fost amendat cu 9.000 de lei.

Au trecut aproape patru săptămâni de când politicieni de opoziție din R. Moldova și unii suporteri de-ai lor s-au decis să sfideze interzicerea de către guvernarea pro-occidentală a unor simboluri rusești, în frunte cu Panglica Sf. Gheorghe. În ziua când au comemorat Victoria din al Doilea Război Mondial, poliția nu a intervenit împotriva purtătorilor, dar a precizat că a documentat multe cazuri, și le va rezolva la timpul cuvenit. Câte asemenea cazuri s-au procesat până azi, a întrebat la autoritățile de resort Liliana Barbăroșie:

Poliția spune că a aplicat până acum amenzi unui număr de 143 de cetățeni care au purtat panglica interzisă la 9 mai. Altor 77 de persoane identificate de polițiști purtând pe 9 mai simbolul interzis amenda li se va aplica de acum încolo. Oamenii legii încearcă totodată să stabilească și identitatea unui număr de 126 de persoane surprinse cu panglica în piept, dar care nu au putut fi identificate deocamdată.

Panglica Sf. Gheorghe a fost interzisă în legislativul moldovean, odată cu literele V și Z, asociate cu agresiunea din Ucraina, pe 20 aprilie. De 9 mai, însă, mai mulți deputați de la Chișinău cu simpatii pro-ruse, dar și din Adunarea Populară a Autonomiei Găgăuze, au purtat panglica la manifestații.

Poliția spune că a întocmit procese verbale la 17 astfel de parlamentari de la Chișinău și la alți 16 aleși din autonomia sudică. 10 dintre deputații din Adunarea Populară găgăuză au și fost amendați, mai spun oamenii legii.

Deși poliția a spus inițial că pentru sancționarea deputaților din parlamentul de la Chișinău ar putea fi necesară ridicarea imunității parlamentare și au trimis cele 17 procese verbale procuraturii, într-un răspuns trimis înapoi poliției procuratura i-a delegat competența de a-i sancționa pe cei 17 parlamentari.

„Imunitatea parlamentară se referă doar la inviolabilitatea deputatului, nu și la iresponsabilitatea juridică”, a comentat decizia procuraturii ministrul justiției, Sergiu Litvinenco.

Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), a spus azi Europei Libere că toți parlamentarii surprinși la 9 mai cu panglica interzisă au fost citați de organul constatator, în cazul dat poliția, și urmează să se prezinte în fața oamenilor legii începând cu ziua de vineri, 3 iunie.

Purtarea panglicii interzise se pedepsește cu amenzi între 4.500 și 9.000 de lei sau muncă în folosul comunității pentru persoane fizice. În cazul persoanelor cu funcție de răspundere, amenzile stabilite de parlamentarii puterii odată cu amendarea legii pornesc de la 9.000 și ajung până la 18.000.

Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), a precizat pentru noi azi că suma amenzilor deja aplicate pentru purtatul nesancționat de panglică se ridică la 590.000de lei.

112.000 dintre acestea au și fost achitate, mai spune șeful IGP.

Potrivit codului contravențional, persoanele sancționate nu sunt obligate să achite automat amenda, sau să execute muncă în folosul comunității, ci pot depune plângere în justiție, având la dispoziție 30 de zile. Dacă nu o fac, este pornită procedura de executare silită.

Pentru a nu provoca tensiuni în timpul marșurilor de comemorare de pe 9 mai, poliția nu a intervenit împotriva contravenienților, ci i-a filmat și i-a fotografiat, în ideea sancționării lor ulterioare. Fostul președinte socialist Igor Dodon, care a prevenit autoritățile cu mult timp înainte că va sfida noua lege, declarând-o „o greșeală”, a spus totodată că va depune o plângere la CEDO. Alt fost președinte, liderul comunist Vladimir Voronin, a spus că interzicerea panglicii e „o bătaie de joc” față de victoria din al Doilea Război Mondial.

XS
SM
MD
LG