Linkuri accesibilitate

Bilanțul oficial al victimelor civile din Ucraina: 8500 de morți. ONU spune că este „mult mai mare”


Un civil ucis în timpul invaziei rusești zace pe o stradă din orașul portuar Mariupol din sudul țării, în aprilie 2022.
Un civil ucis în timpul invaziei rusești zace pe o stradă din orașul portuar Mariupol din sudul țării, în aprilie 2022.

Biroul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) afirmă că a confirmat moartea a aproape 8500 de civili de când Rusia a lansat invazia la scară largă a Ucrainei anul trecut și crede că numărul victimelor ar putea fi mult mai mare.

OHCRH a precizat într-un raport actualizat publicat pe 11 aprilie că au fost uciși 8.490 de civili și 14 244 răniți de când Rusia și-a lansat invazia, la 24 februarie 2022, până la 9 aprilie 2023.

„OHCHR consideră că cifrele reale sunt considerabil mai mari, deoarece colectarea informațiilor din unele zone unde au avut loc ostilități intense se face cu greutate și încă mai trebuie coroborate statisticile din mai multe rapoarte", a declarat agenția ONU într-un comunicat.

„Este valabil, de exemplu, pentru Mariupol (regiunea Donețk), Lisiceansk, Popasna și Severodonețk (regiunea Luhansk), unde există informații despre numeroase victime civile."

Comunicatul precizează că, în total, 18.280 de victime - 6.596 de morți și 11.684 de răniți - au fost înregistrate pe teritoriul controlat de guvernul ucrainean care a fost atacat de forțele rusești. Alte 4.454 de victime - 1.894 de morți și 2.560 de răniți - au fost înregistrate pe teritoriul ucrainean ocupat de Rusia.

ONU a declarat că a confirmat 7.011 morți și 13.495 de răniți în rândul civililor din cauza bombardamentelor, artileriei și atacurilor aeriene, deși „cifrele reale sunt considerabil mai mari”.

Trupele rusești au fost acuzate că au bombardat orașe și localități din multe regiuni aflate sub control ucrainean, provocând numeroși morți și răniți în rândul civililor, deteriorând în mod repetat infrastructura energetică și lăsând zone mari fără electricitate în timpul lunilor de iarnă.

Moscova a negat, în mod repetat, că a vizat civili de la începutul invaziei sale neprovocate în Ucraina, în ciuda faptului că atacurile aeriene pe care le-a declanșat au lovit adesea spitale, clădiri rezidențiale, școli și alte infrastructuri civile.

La începutul acestei luni, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a votat cu o majoritate covârșitoare în favoarea prelungirii și extinderii mandatului unui organism de anchetă care investighează posibilele crime de război comise în timpul invaziei.

XS
SM
MD
LG