Linkuri accesibilitate

SUA: scad șansele ca planul Biden de relansare post-Covid să fie adoptat cu sprijin bipartit


Președinele american Joe Biden în cursul discuțiilor de la Casa Albă privind noul plan de relansare economică, Washington , 3 februarie 2021
Președinele american Joe Biden în cursul discuțiilor de la Casa Albă privind noul plan de relansare economică, Washington , 3 februarie 2021

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat miercuri că poate obţine sprijinul „câtorva republicani" pentru planul său de relansare a economiei, lansând în acelaşi timp un apel propriei tabere să avanseze indiferent de obstacole.
Noul lider de la Casa Albă, care a propus un plan de ajutorare în valoare de 1.900 de miliarde de dolari, şi-a exprimat speranţa, la începutul mandatului său şi în faţa gravei crizei provocate de COVID-19, că ar putea crea un consens politic în jurul planului de relansare. Discuţiile sunt însă dificile şi această posibilitate pare să se îndepărteze.

Luni, el s-a întâlnit cu un grup de zece republicani care, temându-se că datoria publică s-ar putea adânci, au făcut o propunere alternativă de numai 618 miliarde de dolari.

Anul trecut, în martie, democrații și republicanii au adoptat împreună planul administrației Trump de relansare în valoare de 2.200 miliarde de dolari. Ulterior, congresmenii nu au mai reușit decât în decembrie să se pună de acord asupra unui nou pachet de ajutor. Preşedintele Donald Trump a aşteptat apoi o săptămână pentru a ratifica textul.

Această întârziere a costat 17,6 miliarde de dolari şomerii americani care şi-au văzut ajutoarele suspendate mai multe săptămâni, potrivit unui studiu publicat marţi de think tank-ul progresist The Century Foundation.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG