Linkuri accesibilitate

BioNTech: vaccinul anti-Covid este eficient și împotriva unei noi tulpini, semnalată în Marea Britanie


Uğur Şahin, cofondatorul firmei germane BioNTech, Mainz, Germania, 22 decembrie 2020.

Uğur Şahin, cofondatorul firmei germane BioNTech s-a declarant „încrezător” că vaccinul anti-Covid, dezvoltat cu partenerii americani de la Pfizer, este eficient și împotriva noi tulpini de coronavirus, constatată în Marea Britanie. La o conferință de presă marți, Uğur Şahin, a explicat că 99% din proteinele existente în noua tulpină sunt identice cu cele din virusul inițial. Cu toate acestea, în circa două săptămâni, BioNTech va publica si rezultatele studiilor făcute pe noua tulpină, care se bănuiește că ar fi mult mai contagioasă.

Pe de altă parte, directoru executiv al firmei a anunțat că de miercuri, vaccinul începe să fie distribuit din Belgia în toate țările UE. Inițial, distribuirea vaccinului trebuia să înceapă pe 26 decembrie dar a fost devansată pentru că vaccinul a primit mai repede aprobarea Agenției Europene de Medicamente.

Potrivit președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, toate țările UE vor avea vaccinul în aceeași zi așa că se așteaptă ca și campania de vaccinare să înceapă simultan dar calendarul vaccinărilor și prioritățile sunt stabilite de autoritățile sanitare din fiecare țară în parte.

UE a achiziționat vaccine centralizat iar fiecare țară membră va primi un număr de doze proporțional cu populație. Până la sfârșitul anului, UE ar urma să achiziționeze peste 12,5 milioane de doze.

Comisia Europeană a cerut ridicarea interdicției pe călătoriile din Marea Britanie, impusă de majoritatea țărilor europene după ce premierul Boris Johnson anunțase că s-a depistat o nouă tulpină a noului coronavirus, variantă care ar fi mai contagioasă. Franța a redeschis traficul pentru camioane dar marți seară, premierul Jean Castex a declarat că șoferii camioanelor care vin din Marea Britanie trebuie să prezinte un test negative de Covid, nu mai vechi de 72 de ore deși la Dover sunt deja cozi imense de camioane, care așteaptă să treacă pe Continent.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG