Linkuri accesibilitate

Biroul Național de Statistică: Anul trecut s-au născut cu aproape 3 mii de copii mai puțini ca în 2018 sau cu 7,9%


Imagine generică
Imagine generică

Anul trecut, în Republica Moldova s-au născut 32 de mii copii, cu 2,7 mii mai puțini ca în 2018 sau în scădere cu 7,9%, arată datele Biroului Național de Statistică. Rata natalităţii a scăzut, ajungând în anul 2019 la 12 născuţi-vii la o mie de locuitori, faţă de 12,9 născuţi-vii la o mie de locuitori în anul 2018. Mai mult de jumătate din numărul copiilor născuţi au fost băieţi (16,4 mii băieți și 15,6 mii fete), raportul de masculinitate fiind de 105 băieţi la 100 fete. Vârsta medie a mamei la prima naștere în 2019 a fost de 25,2 ani, în ușoară creștere față de 2018.

Rata de fertilitate în 2019 a înregistrat aceleași valori ca în anii precedenți, în medie 1,8 nașteri per femeie. Deși rata totală de fertilitate în Republica Moldova este relativ înaltă, totuși nu atinge nivelul de înlocuire a generațiilor, care este de 2,1 copii născuți-vii de o femeie în perioada sa de vârstă reproductivă.

Solicitat de agenția IPN, demograful Valeriu Sainsus a declarat că natalitatea este într-o descreștere drastică. Cifra de 32 de mii de născuți este sub rata de reproducere. „Generațiile care intră în circuitul demografic sunt cu mult mai puține decât cele care pleacă din circuitul demografic. Procesul se numește criză demografică. Pe lângă faptul că populația nu se reproduce, avem și o depopulare drastică corelată cu natalitatea”, a adăugat demograful.

Valeriu Sainsus a declarat că au mai intervenit și alți factori care au dis la aceasta situație, precum migrația excesivă. În opinia sa, familiile cu un singur copil constituie mai mult de 50%. „Asta înseamnă că în 25 de ani numărul populației s-ar putea reduce de două ori și mai mult”, a spus demograful Valeriu Sainsus, citat de IPN.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG