Linkuri accesibilitate

Blinken: America nu vede nici un semn că Rusia e interesată în oprirea agresiunii din Ucraina


Șeful diplomației americane Antony Blinken.
Șeful diplomației americane Antony Blinken.

Statele Unite vor lua în considerare orice mijloace pentru a face ca diplomația să înainteze cu Rusia, dacă văd vreo deschidere, dar pentru moment Moscova nu dă nici un semn că ar dori să se angajeze în tratative serioase, a declarat vineri secretarul de Stat american Antony Blinken, citat de agenția Reuters.

„Toate indiciile arată că, departe fiind de a dori să se angajeze într-o diplomație serioasă, președintele Putin continuă să înainteze în direcția opusă”, a spus Blinken la o conferință de presă comună cu șefa diplomației franceze Catherine Colonna.

„Luăm și vom lua în considerare orice mijloace pentru a face ca diplomația să înainteze în orice fel”, a mai spus secretarul de Stat, adăugând însă că, în schimb, Moscova își „dublează și triplează” agresiunea.

Rusia și-a intensificat săptămâna aceasta atacurile cu rachete și drone asupra infrastructurilor energetice și hidrologice ale Ucrainei, în ceea ce autoritățile de la Kiev și Occidentul numesc o campanie de intimidare a populației civile înainte de venirea iernii.

Mai devreme luna aceasta, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus într-un interviu că Rusia dorește să se angajeze într-un dialog cu Statele Unite sau cu Turcia pentru a găsi modalități de a pune capăt războiului, care a cum în a opta lună, dar că nu a primit încă nici o propunere serioasă de negociere.

Dar Blinken și alte oficialități americane au spus în repetate rânduri că Moscova nu e interesată de fapt într-o diplomație serioasă.

Ministrul american al Apărării Lloyd Austin a stat de vorbă vineri cu omologul său rus Serghei Șoigu, subliniind importanța menținerii liniilor de comunicare în războiul din Ucraina, potrivit unui comunicat al Pentagonului.

Vorbind la săptămâna aceasta la o reuniune a Consiliului rus de Securitate, președintele rus Vladimir Putin a anunțat o sporire a prerogativelor guvernatorilor regionali din Rusia și crearea unui consiliu de coordonare sub conducerea premierului rus Mihail Mișustin care să sprijine războiul din Ucraina, pe care Putin continuă să-l numească o „operațiune militară specială”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG