Linkuri accesibilitate

Blinken către Lavrov: „Ucraina nu este țara voastră. Grâul ei nu este grâul vostru”


Secretarul de stat american Antony Blinken și șefa diplomației indoneziene Retno Marsudi la reuniunea miniștrilor de externe G20 care a avut loc în insula Bali, Indonezia, 7-8 iulie 2020.

Secretarul de stat american Antony Blinken i s-a adresat vineri ministrului rus de externe Serghei Lavrov, cerându-i ca Rusia să permită exportul de cereale din Ucraina.

„Mă adresez colegilor noștri ruși: Ucraina nu este țara voastră. Grâul ei nu este grâul vostru. De ce blocați porturile? Trebuie să lăsați grâul să iasă” din porturi, i-a spus Blinken lui Serghei Lavrov, la reuniunea G20 din Indonezia, au relatat surse diplomatice occidentale, citate de Reuters.

În discursul ținut în prima parte a reuniunii, Lavrov a atacat Occidentul, spunând că în loc să discute problemele grave ale economiei mondiale, se concentrează pe un „tir de critici” la adresa Rusiei, în legătură cu conflictul din Ucraina.

Ulterior, Lavrov a plecat de la reuniune, a informat șeful diplomației UE, Josep Borrell, evitând noi confruntări verbale cu criticii Moscovei.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, prezent prin videoconferință, a cerut comunității internaționale să nu permită Rusiei să șantajeze o lume întreagă cu prețuri mari la energie, cu o penurie de alimente și amenințări la adresa securității.

Pe de altă parte, președintele ucrainean Volodmir Zelenski a declarat că vede în penuria de alimente, provocată de Rusia, un plan deliberat de a destabiliza Europa. Adresându-se prin videoconferință parlamentului sloven, Zelenski a explicat:

„Rusia ne blochează porturile, împiedicând transportul cerealelor. Foametea va provoca fluxuri mari de migranți, care vor veni în Europa. De aceea, trebuie să ajutăm țările din Africa și Orientul Mijlociu, să ne asigurăm că oamnii au ce mânca acolo”, a mai spus Zelenski.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG