Linkuri accesibilitate

Blinken: convorbiri despre un acord de pace privind Nagorno-Karabah cu liderii armeni și azeri


Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken
Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a oferit asistență din partea SUA pentru a reface dialogul dintre Armenia și Azerbaidjan.

Blinken a avut convorbiri separate pe 25 iulie cu liderii celor două țări pentru a încuraja eforturile de a ajunge la o înțelegere permanentă între cele două părți, la aproape doi ani după ce un armistițiu mediat de Rusia a pus capăt războiului de șase săptămâni din Nagorno-Karabah.

Blinken a declarat că cele două națiuni au o „ocazie istorică să realizeze pacea în regiune”, potrivit unei declarații a purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price. Blinken „a oferit asistența Statelor Unite pentru a ușura legăturile regionale de transport și comunicare”, se precizează în comunicat.

De asemenea, Blinken l-a lăudat pe Nikol Pașinian pentru „impulsul pozitiv și acordurile concrete” în vederea normalizării relațiilor dintre Armenia și Turcia. Blnken a discutat și cu președintele azer Ilham Aliev despre negocierile de pace în curs și a făcut apel la continuarea progreselor în direcția păcii și stabilității în regiune.

Aliev și Pașinian s-au întâlnit în luna mai, sub medierea Uniunii Europene, pentru a discuta despre un viitor tratat de pace. Miniștrii lor de externe au continuat dialogul pe 16 iulie în capitala georgiană în cadrul primelor discuții bilaterale din 2020. Nagorno-Karabah, care a fost sub controlul etnicilor armeni timp de aproape trei decenii, este recunoscut la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului.

Armata azeră intră în Agdam la o zi după ce armenii au plecat de acolo
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG