Linkuri accesibilitate

Blinken: gazoductul Nord Strem 2 ar putea deveni un instrument de șantaj


Secretarul de stat american Antony Blinken și cancelara germană Angela Merkel la Berlin, 23 iunie 2021.
Secretarul de stat american Antony Blinken și cancelara germană Angela Merkel la Berlin, 23 iunie 2021.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a avertizat din nou miercuri, la Berlin, că noul gazoduct Nord Stream 2 poate deveni un instrument de șantaj al Rusiei împotriva Europei. După întrevederea cu cancelara germană Angela Merkel și ministrul de externe Heiko Maas, Blinken a spus că el și Maas au fost de acord că sunt necesare măsuri concrete pentru „a se asigura că Rusia nu poate folosi energia ca instrument de constrângere”.

Cinci lucruri despre Nord Stream - 2
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:33 0:00

Statele Unite cred în continuare că această conductă este „în cele din urmă un proiect geopolitic rus care amenință securitatea energetică europeană și care subminează potențial securitatea Ucrainei și a altor țări din regiune”, a declarat Blinken într-o conferință de presă după întâlnirea cu Maas.

Statele Unite s-au opus construcției conductei Nord Stream 2 sub Marea Baltică care va aduce gazul rusesc direct în Germania, ocolind rutele terestre prin Ucraina, ceea ce o va priva de miliarde de dolari în taxe de tranzit. Germania a refuzat să oprească proiectul, argumentând că este o afacere comercială și o problemă suverană.

Administrația Trump a încercat să blocheze, prin sancțiuni, terminarea gazoductului, actuala administrați democrată a renunțat însă la politica sancțiunilor pentru că proiectul era oricum finalizat „în proporție de peste 90%”.

XS
SM
MD
LG