Linkuri accesibilitate

Blinken: Pentru o înțelegere cu Arabia Saudită, Israelul trebuie să facă concesii palestinienilor


Un palestinian aruncă cu pietre în timpul unei operațiuni militare israeliene la Jenin, în Hebron, în Cisiordania ocupată de Israel, 4 iulie 2023
Un palestinian aruncă cu pietre în timpul unei operațiuni militare israeliene la Jenin, în Hebron, în Cisiordania ocupată de Israel, 4 iulie 2023

Secretarul de Stat Antony Blinken a avertizat guvernul israelian să nu interpreteze greșit situația creată de negocieri americano-saudite, în cadrul discuțiilor avute cu Ron Dermer, ambasadorul israelian în Statele Unite.

Blinken a subliniat că pentru ca posibilitatea unui „acord al secolului” între Israel și Arabia Saudită să devină realitate, Israelul va trebui să facă concesii semnificative în favoarea palestinienilor.

Blinken: Pentru o înțelegere cu Arabia Saudită, Israelul trebuie să facă concesii palestinienilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:16 0:00
Link direct

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, și Antony Blinken au discutat cu Dermer necesitatea unor concesii israeliene pentru palestinieni ca parte a oricărui acord de normalizare cu Arabia Saudită. Sullivan l-a informat de asemenea pe Dermer că președintele Biden dorește să obțină susținere amplă din partea democraților din Congres pentru un mega-acord cu Arabia Saudită.

Pentru a obține acest lucru, Sullivan a insistat asupra măsurilor serioase pe care Israelul ar trebui să le ia în ceea ce privește palestinienii. Surse citate au indicat că Dermer nu a comunicat o disponibilitate reală din partea guvernului israelian de a face concesii pentru a ajunge la un acord cu Arabia Saudită.

În acest context, Blinken a insistat că Arabia Saudită trebuie să arate lumii arabe și musulmane că a obținut concesii semnificative de la Israel în ceea ce privește palestinienii, în schimbul unui acord de normalizare. Între timp, Arabia Saudită ia în considerare o propunere din partea Chinei de a construi o centrală nucleară pe teritoriul său, conform informațiilor publicate de Wall Street Journal. În contrast cu administrația Biden, care impune condiții înainte de a acorda ajutor industriei nucleare saudite, China nu va impune probabil condiții.

O normalizare între Israel și Arabia Saudită ar fi o victorie diplomatică majoră pentru președintele Biden. Oficialități americane au afirmat recent că administrația Biden își propune să finalizeze inițiativa sa cu Arabia Saudită până la sfârșitul anului sau în primul trimestru al anului 2024, înainte ca agenda președintelui să fie dominată de campania electorală.

XS
SM
MD
LG