Linkuri accesibilitate

Blinken: SUA „nu vor negocia despre securitatea Ucrainei fără Ucraina”


Antony Blinken
Antony Blinken

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a avut vineri o convorbire telefonică cu ministrul de externe din Ucraina, Dmitro Kuleba. Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat de la Washington, Blinken a exprimat cu această ocazie „sprijinul neclintit” al Washingtonului pentru „suveranitatea, independența și integritatea teritorială” a Ucrainei.

Asigurările lui Blinken vin înaintea discuțiilor pe teme de securitate americano-ruse programate să aibă loc luni, 10 ianuarie, la Geneva. În pregătirea lor, Rusia a prezentat americanilor o listă de cerințe, inclusiv ca NATO să nu primească niciodată Ucraina printre membrii săi și să nu mai desfășoare activități militare în Europa de Est. De atunci, Statele Unite și NATO au insistat de mai multe ori că nu vor negocia niciodată securitatea europenilor fără participarea europenilor.

În discuția sa de vineri cu ministrul de externe ucrainean, Blinken a spus, în aceeași notă, că Statele Unite „nu vor negocia despre securitatea Ucrainei fără Ucraina”.

XS
SM
MD
LG