Linkuri accesibilitate

Blinken vrea ca G20 să exercite presiuni asupra Rusiei pentru a deschide culoarele maritime


Secretarul de stat american, Antony Blinken

Secretarul de stat american Antony Blinken va solicita săptămâna aceasta națiunilor G20 să exercite presiuni asupra Rusiei pentru a sprijini eforturile ONU de redeschidere a culoarelor maritime blocate de conflictul din Ucraina. El va cere, de asemenea, reluarea avertismentelor adresate Chinei de a nu sprijini efortul de război al Moscovei.

Blinken va pleca spre Asia pe 6 iulie pentru a participa la reuniunea miniștrilor de externe din cadrul Grupului celor 20, care va avea loc la Bali pe 8 iulie. Călătoria sa va include prima întâlnire cu omologul chinez Wang Yi din acest an, dar nu se așteaptă nicio întrevedere cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Ramin Toloui, adjunctul secretarului de stat pentru afaceri economice și comerciale, le-a declarat reporterilor că Blinken va aduce în discuție securitatea energetică și o inițiativă a ONU pentru a încerca să readucă produsele alimentare și îngrășămintele ucrainene și rusești pe piețele globale.

Ucraina a acuzat Rusia că i-a furat cerealele în timpul invaziei și că i-a blocat porturile pentru a împiedica cerealele să părăsească țara, ceea ce a contribuit la o penurie mondială de alimente. Ucraina a anunțat săptămâna aceasta că poartă discuții cu Turcia și cu Națiunile Unite pentru a asigura garanții pentru exporturile de cereale. Moscova a negat că ar fi luat cereale ucrainene, dar imaginile din satelit și datele GPS susțin acuzațiile potrivit cărora Rusia a transportat cereale din Ucraina prin portul Sevastopol din Crimeea. Rusia a anexat ilegal Crimeea în 2014.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG