Persoana aleasă pentru fi noul comandant suprem al forțelor NATO în Europa, generalul american Christopher Cavoli, un vorbitor fluent de limbă rusă, a avertizat că dată fiind blocada exporturilor de cereale ucrainene impusă de Rusia, care creează riscul de foamete prin alte părți ale lumii, dar și stimulează rețelele teroriste care vor profita de asta, el nu exclude riscul necesității unei intervenții militare SUA pentru a evita ca piețele mondiale să fie destabilizate.
Generalul Christopher Cavoli a făcut aceste declarații în fața comitetului militar al Senatului american, care trebuie să-i aprobe numirea, spunând că organizații precum Statul Islamic, al-Shabab sau Boko Haram pot profita de foametea indusă artificial de Rusia care blochează parte din Marea Neagră.
Vorbind despre opțiunea folosirii portului românesc Constanța, Cavoli a remarcat că acela are o capacitate de abia 90.000 tone pe zi, în vreme ce Ucraina caută să exporte 22 milioane tone.
Ucraina este cel mai mare exportator mondial de ulei de floarea soarelui, al patrulea exportator de porumb și al cincilea exportator de grâu. Ministra britanică de externe Liz Truss a acuzat de asemenea Moscova, în numele guvernului de la Londra, principalul aliat al SUA din NATO, că încearcă să „șantajeze planeta” și că „în esență militarizează foametea”. Făcând apel la președintele rus Vladimir Putin să pună capăt blocadei, Liz Truss a respins ideea ridicării sancțiunilor occidentale și a spus că „orice atitudine împăciuitoristă” nu va avea ca rezultat decât să-l facă pe liderul rus „și mai puternic pe termen lung”.
La Washington, generalul Cavoli a sugerat că, la un moment dat, armata americană s-ar putea implica într-un efort militar pentru a garanta că exporturile din Ucraina vor putea fi reluate. Dar el a refuzat să spună dacă ar recomanda personal o astfel de abordare, de natură militară, preferând să spună că se va mulțumi să analizeze toate opțiunile solicitate de liderii civili, dacă va fi confirmat.
O altă opțiune este cea la care lucrează căile ferate germane, Deutsche Bahn, o operațiune denumită de Cavoli „podul feroviar al Berlinului” - amintind în mod intenționat de podul aerian din Berlin din 1948 și 1949, când forțele aliate au adus cu avioanele alimente și alte provizii vitale în Berlin pentru a ocoli blocada sovietică a drumurilor și liniilor de cale ferată germane. Această opțiune ar direcționa aprovizionarea cu cereale ucrainene prin Polonia, care a stabilit un regim de trecere a frontierei pentru a facilita o astfel de trecere, și către porturile de pe coasta de nord a Germaniei pentru transport maritim.
În paralel cu asta, președintele american Joe Biden a anunțat luni că Statele Unite nu vor trimite Ucrainei sisteme de rachete cu rază lungă care pot lovi teritoriul Rusiei. Generalul Cavoli s-a declarat de acord cu asta, argumentând că există întotdeauna un risc ca astfel de arme să cadă în mâini nedorite, periclitând astfel interesele SUA în alte părți ale planetei.