Linkuri accesibilitate

Blocul ACUM nu renunță la investigarea violențelor din 7 aprilie 2009


Participant la protestele din 7 aprilie 2009
Participant la protestele din 7 aprilie 2009

Deputaţi ai blocului ACUM au înregistrat miercuri, 20 noiembrie, în Parlament o iniţiativă privind crearea unei comisii de anchetă care să investigheze violențele din aprilie 2009. Instituirea unei astfel de comisii a fost prevăzută în primul acord politic convenit în iunie de PSRM şi blocul ACUM. După destrămarea acestei majorități, socialiștii par să fi schimbat macazul invocând alte priorități.

Blocul ACUM propune o comisie parlamentară de anchetă legată de evenimentele din aprilie 2009
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:56 0:00
Link direct


Crearea comisiei parlamentare de anchetă care să elucideze circumstanţele evenimentelor din aprilie 2009 a fost amânată de deja fosta guvernare PSRM-ACUM pe motiv că în legislativ activau câteva comisii pe dosare complexe precum Aeroportul, frauda bancară şi uzurparea puterii în stat. Întrucât două din ele şi-au încheiat deja activitatea prezentând rapoarte în plenul legislativului, a venit momentul să fie instituită comisia de anchetă privind protestele violente de acum 10 ani, au explicat autorii inițiativei, deputaţii blocului ACUM Dinu Plîngău şi Liviu Vovc.


Potrivit celor doi deputaţi, comisia ar trebui să răspundă la câteva întrebări esenţiale – Cine a stat în spatele grupurilor de provocatori care au destabilizat protestul pașnic al tinerilor? De ce forţele de ordine nu au reacționat şi nu au izolat provocatorii? Cine a dat ordinul să fie instituite coridoarele morţii în comisariatele de poliţie unde au fost torturaţi sute tineri? Cine a avut de profitat de pe urma violențelor? La mai bine de un deceniu, răspunsuri la aceste şi alte întrebări nu există şi nimeni nu a fost tras la răspundere, spune Dinu Plîngău:

Parlamentarul Dinu Plîngău
Parlamentarul Dinu Plîngău

„Comisia de anchetă îşi propune în principal două sarcini. În primul rând este vorba despre prezentarea unui raport cu subiect şi predicat despre toate aceste lucruri – Cine? Când? Cum? Cine a avut de beneficiat? De ce până în prezent nimeni nu a fost tras la răspundere? În alt doilea rând, în baza raportului prezentat cu atragerea instituţiilor abilitate ale statului care deţin forţa coercitivă ale statului să fie traşi la răspundere principalii actori ai acelor evenimente. Trebuie să analiză dacă printre aceşti se regăsesc şi unii actuali funcţionari.”

Liviu Vovc nu este foarte sigur că iniţiativa va găsi sprijin în parlament:

„Căci persoane care atunci au fost în funcţie de conducere acum fac parte din noua majoritate parlamentară.”

Dintre actualii funcţionari care au deţinut posturi în aprilie 2009 se numără deputaţi democraţi şi socialişti, spicherul parlamentului Zinaida Greceanîi, atunci în funcţia de prim-ministră al cărei consilier era actualul premier Ion Chicu, precum şi preşedintele Igor Dodon, în 2009 vicepremier şi ministrul economiei.

Socialiştii, care în iunie păreau să agreeze ideea formării acestei comisii de anchetă trecută în acordul politic semnat cu blocul ACUM, par să-şi fi retras disponibilitatea după destrămarea fostei majorități parlamentare. Deputatul socialist Bogdan Ţîrdea ne-a spus că fracțiunea ar urma să ia o decizie, dar a sugerat că actualmente prioritățile sunt deja altele. El le-a reproșat totodată deputaţilor blocului ACUM că au condus până acum câteva comisii de anchetă, dar fără să dea rezultate:


„Vreau să amintesc o expresie bine cunoscută – vreai să ucizi o problemă, creează o comisie. Zic să finalizăm cu bun succes acele probleme pentru care am fost votaţi de alegători, adică întoarcerea întreprinderilor de stat, întoarcerea miliardului, pedepsirea numitor indivizi vinovaţi de crime de anvergură naţională. Să ne ocupăm de problemele reale, nu de cele imaginare pe care ne le propune blocul ACUM.”

Deputatul Sergiu Sîrbu , 18 iunie 2019
Deputatul Sergiu Sîrbu , 18 iunie 2019

Fracțiunea democraților nu a anunţat deocamdată dacă va sprijini iniţiativa blocului ACUM, dar deputatul Sergiu Sîrbu amintește că au existat şi în trecut comisii de anchetă parlamentare care au investigat circumstanțele evenimentelor din aprilie 2009:

„Sunt ferm convins că ele sunt absolut ineficiente. Sunt foarte politizate. Aceste evenimente urmează să fie investigate de către organele de drept şi nu de către politicieni.”

La zece ani de la evenimentele din aprilie 2009, nicio persoană cu funcţie de răspundere din acea perioadă nu a fost condamnată.


Datele oficiale arată că în urma protestelor din aprilie 2009 au fost înregistrate şi examinate peste o sută de sesizări cu privire la infracţiuni comise de factori de decizie, în special poliţişti. În zeci de cazuri procurorii s-au autosesizat din materiale apărute în presă sau din declaraţii. Au fost pornite mai multe dosare penale, unele pentru tortură, altele pentru exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu. La zece ani de la evenimentele din aprilie 2009, nicio persoană cu funcţie de răspundere din acea perioadă nu a fost condamnată.

Previous Next

XS
SM
MD
LG