Linkuri accesibilitate

Bloggerul belarus Ihar Losik a intrat în greva foamei pentru a protesta contra unei noi acuzații


Ihar Losik și soția sa Daria
Ihar Losik și soția sa Daria

Bloggerul belarus Ihar Losik, despre care organizațiile care apără drepturile omului spun că este deținut politic, a intrat în greva foamei pentru a protesta contra unei noi acuzații. Un coleg al lui Losik, bloggerul Anton Matolka a anunțat că în 15 decembrie că împotriva acestuia a fost formulat un nou capăt de acuzare - complicitate la pregătirea de dezordine în masă, pedepsită cu o condamnare de pînă la 3 ani de închisoare.

Acuzația inițială fusese de complicitate la pregătirea încălcării ordinii publice. Dacă e găsit vinovat pentru această nouă acuzație, Losik - care e consultant al Europei Libere pentru tehnologii media de generație nouă - riscă pînă la 8 ani de închisoare în total. Daria, soția lui Losik, a confirmat pentru postul nostru de radio că el se află în greva foamei, adăugînd că a început și ea această formă de protest pentru a-l sprijini.

Poliția l-a arestat pe Losik la sfîrșiul lunii iunie, în timp ce acesta relata pe blogul său despre pregătirile pentru scrutinul prezidențial din 9 august. Președintele de atunci în exercițiu, Aleksandr Lukațenka, aflat de 26 de ani la putere, a fost declarat învingător în alegerile prezidențiale, ceea ce a declanșat ample proteste naționale, în urma acuzațiilor de fraudă electorală.

Regimul Lukașenka a reprimat violent demonstrațiile, și mulți dintre liderii opoziției au fost arestați sau forțați să plece în exil, în timp ce protestele continuă.

XS
SM
MD
LG