Linkuri accesibilitate

Bloggerul belarus Ihar Losik a intrat în greva foamei pentru a protesta contra unei noi acuzații


Ihar Losik și soția sa Daria

Bloggerul belarus Ihar Losik, despre care organizațiile care apără drepturile omului spun că este deținut politic, a intrat în greva foamei pentru a protesta contra unei noi acuzații. Un coleg al lui Losik, bloggerul Anton Matolka a anunțat că în 15 decembrie că împotriva acestuia a fost formulat un nou capăt de acuzare - complicitate la pregătirea de dezordine în masă, pedepsită cu o condamnare de pînă la 3 ani de închisoare.

Acuzația inițială fusese de complicitate la pregătirea încălcării ordinii publice. Dacă e găsit vinovat pentru această nouă acuzație, Losik - care e consultant al Europei Libere pentru tehnologii media de generație nouă - riscă pînă la 8 ani de închisoare în total. Daria, soția lui Losik, a confirmat pentru postul nostru de radio că el se află în greva foamei, adăugînd că a început și ea această formă de protest pentru a-l sprijini.

Poliția l-a arestat pe Losik la sfîrșiul lunii iunie, în timp ce acesta relata pe blogul său despre pregătirile pentru scrutinul prezidențial din 9 august. Președintele de atunci în exercițiu, Aleksandr Lukațenka, aflat de 26 de ani la putere, a fost declarat învingător în alegerile prezidențiale, ceea ce a declanșat ample proteste naționale, în urma acuzațiilor de fraudă electorală.

Regimul Lukașenka a reprimat violent demonstrațiile, și mulți dintre liderii opoziției au fost arestați sau forțați să plece în exil, în timp ce protestele continuă.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG