De la începutul războiului în Ucraina, există o cerere sporită de valută la casele de schimb valutar și băncile moldovene. Una din explicațiile reprezentanților domeniului bancar e că oamenii reacționează emotiv la invazia rusă din Ucraina și încearcă să-și asigure economiile. Un alt argument invocat de angajații din sistem e că refugiații ucraineni care se află prin trecere prin Republica Moldova cumpără, acolo unde mai pot, cu grivne, euro, dolari și chiar lei românești. Banca Națională a spus că sectorul bancar al Republicii Moldova rămâne puternic și dispune de rezerve solide de bani, inclusiv în euro și dolari, și că are suficiente rezerve valutare pentru a asigura stabilitatea financiară în eventuale situații de criză.
Mai mulți directori ai unor bănci moldovene dau asigurări că zilnic este pusă în vânzare toată valuta disponibilă pentru operațiunile curente, dar că cererea ar fi de trei-patru ori mai mare decât sumele solicitate înainte de invazia rusă în Ucraina. Moneda euro și dolarul nu au dispărut, declară cu tărie președintele Comitetului de Conducere al MAIB, Giorgi Șagidze. Banca pe care o conduce a fost nevoită miercuri dimineață să suspende cumpărarea de grivne ucrainene, până la identificarea unor parteneri în Ucraina care ar fi de acord să participe la preluarea stocului acumulat.
„Continuăm să vindem euro și dolari, ei nu au dispărut niciodată, desigur că prioritar celor care conturi în banca noastră. Sigur că suntem de părere că această agitație este legată de acțiuni militare din Ucraina și cu emoțiile, dar n-aș zice că această agitație crește în intensitate. E mai stabil în ultimile zile în comparație cu săptămâna precedentă. Încă o dată în ceea ce privește dolarul și euro, vindem la un curs de schimb atractiv, nu aș spune că se întâmplă ceva deosebit”.
Un director al uneialte bănci, care a dorit să rămână anonim, a spus că băncile moldovene dețin lichidități valutare mai mult decât suficiente și că Banca Centrală are rezerve la nivel record. „În ciuda cererii sporite, toată lumea în măsură destul de mare are acces astăzi la valută străină. Acum la orice tip de numerar e o cerere sporită, chiar și pentru lei moldovenești”, a spus managerul.
O singură bancă cumpăra miercuri grivne ucraiene, iar la filialele sale erau cozi mari. Se pare că operațiunile în numerar cu rublele rusești că au fost suspendate, au declarat Europei Libere surse autorizate, care au precizat că este greu de estimat riscul devalorizării acestor două monede.
Prin urmare, spune expertul de la Centrul analitic Expert-Grup, Stas Madan, decizia de a suspenda deocamdată operațiunile de schimb pare a fi logică. În ceea ce privește căutarea sporită a monedei euro și dolarului american, Stas Madan spune că situația creată are mai curând o bază emoțională, ce provine și din „lecțiile” crizelor anterioare prin care au trecut moldovenii.
„Populația, în general, caută să-și securizeze economiile de care dispune. În vremuri de incertitudine întotdeauna transformarea în valută a veniturilor a fost considerată de populație cea mai reușită soluție de a-și securiza veniturile, pentru că ei cumva anticipează că ar urma o depreciere a monedei naționale în contextul situației actuale. Sau multe persoane, temându-se de război, caută valută de fapt pentru a avea mai multă mobilitate, în cazul în care ar fi nevoiți să părăsească țara”.
Banca Națională a Moldovei a dat asigurări prin declarații oficiale că sistemul bancar este puternic și are suficiente lichidități, inclusiv de euro și dolari. „Nu există niciun motiv de îngrijorare, se spune comunicatul băncii centrale, banii deponenților sunt păstrați în siguranță, oferind spectrul complet de servicii și produse financiare tuturor clienților acestora.” De asemenea, BNM declară că urmărește evoluțiile care au loc atât la nivel local, cât și cel internațional și, la necesitate, este gata să intervină cu măsuri de natură să protejeze populația și economia națională.