Linkuri accesibilitate

Bogdan Aurescu: România va acorda 100.000 de euro pentru susținerea societății civile din Belarus


Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu
Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu

România va acorda 100.000 de euro pentru sprijinirea presei libere din Belarus și a societății civile, a anunțat miercuri, într-un mesaj postat pe Twitter, ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Anunțul șefului diplomației române are loc în contextul recentelor arestări făcute în rândul Opoziției din Belarus care a organizat proteste masive împotriva fraudării alegerilor din 8 august, în urma cărora Aleksandr Lukașenka, de 26 de ani la putere, ar fi fost ales pentru a șasea oară președinte cu peste 80% din voturi.

UE nu trebuie să tolereze abuzurile din Belarus cum ar fi recentele arestări ale reprezentanților Consiliului Opoziției. Mâine, la Gymnich, în Berlin voi readuce în discuție apelul la sancțiuni. Ministerul de Externe al României este în curs de alocare a 100.000 de euro pentru a sprijini societatea civilă și independența presei din Belarus”, a scris pe Twitter ministrul Bogdan Aurescu.

Autoritățile din Belarus au intensificat reținerile făcute în rândul organizatorilor de proteste din rândul Opoziției, în timp ce Ministerul Apărării a anunțat că unele unități ale forțelor armate din Belarus vor fi plasate în alertă totală, cu mobilizarea inclusiv a rezerviștilor.

Decizia urmează unui weekend în care președintele de cinci mandate, Aleksandr Lukașenka, a arătat că este din ce în ce mai hotărât să rămână la putere, în ciuda furiei publice care a adus în strată peste 100.000 de manifestanți anti-guvernamentali la Minsk pe 23 august.

Peste 200 de personalități din România și din diaspora și reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale au cerut luni autorităților române și președintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban și ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, o poziție fermă din partea statului român în susținerea societății civile și a drepturilor omului în Belarus.

„Românii au trăit o revoluție sângeroasă și nu sunt străini nici de represiuni recente ale protestelor pașnice, cum ar fi cele din 10 august 2018, cu exact doi ani înainte de evenimentele din Belarus. Mai mult decât atât, aceleași metode de tortură descrise de cetățenii încarcerați în Belarus (cum ar fi, de exemplu, cei forțați să treacă încolonați printre membrii forțelor de ordine care, din dreapta și din stânga, îi lovesc cu bastoane de cauciuc) au fost descrise și de cetățeni români arestați în timpul Revoluției din 1989. Așadar, România nu trebuie să stea deoparte când poporul bielorus are nevoie de solidaritate internațională”, se arată în textul scrisorii deschise.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG