Linkuri accesibilitate

Boicot diplomatic: oficiali americani nu vor fi prezenți la Jocurile Olimpice de la Beijing


Statele Unite nu vor trimite oficiali guvernamentali la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing, un boicot organizat pentru a protesta împotriva încăcărilor drepturilor omului în China

Sportivii americani vor putea însă participa la Jocurile de iarnă de la Beijing, s-a precizat luni la Casa Albă. Boicotul oficialilor guvernamentali este un răspuns la abuzurile comise împotriva minorităților etnice din regiunea Xinjiang.

Anunțul Casei Albe vine la câteva săptămâni după ce președintele Biden a declarat că administrația ia în considerare un boicot diplomatic al Jocurilor de iarnă din februarie.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez declarase deja că cei care solicită un boicot sunt „lipsiți de respect”.

„Dacă Statele Unite insistă să urmeze această cale, China va răspunde pe măsură” a mai spus el.

Se pare că administrația Biden va merge mai departe cu boicotul fără alți aliați. Națiunile europene sunt sub presiune, dar nu au luat o decizie cu privire la un potențial boicot diplomatic.

Boicotul diplomatic a fost anunțat înaintea summit-ului virtual global al democrației , organizat de președintele american Joe Biden la sfârșitul acestei săptămâni, un efort de a adopta o poziție publică împotriva autoritarismului și corupției. China nu a fost printre cele peste 100 de țări invitate la summit.

R. Moldova va fi reprezentată de președinta Maia Sandu.

XS
SM
MD
LG