Linkuri accesibilitate

Afacerea Rogozin și boicotarea ședinței Consiliului Suprem de Securitate de către liderii guvernamentali PD


Dimitri Rogozin cu Igor Dodon la Teheran
Dimitri Rogozin cu Igor Dodon la Teheran

Președintele Igor Dodon și-a repetat criticile la adresa declarării lui Dmitri Rogozin persoană indezirabilă în R. Moldova și a condamnat boicotarea unei întâlniri pe acest subiect de către liderii guvernării dominate de PD.

Vorbind la un briefing de presă marți la Chișinău, Dodon a sugerat din nou că sancționarea lui Rogozin s-ar fi bazat pe o reacție impulsivă din partea democraților moldoveni. „Noi suntem stat, nu babe!”, a spus Dodon, sugerând că gestul față de Rogozin, bazat pe „supărare”, ar avea efecte negative pentru R. Moldova.

Emisarul special al Kremlinului în chestiunea transnistreană, Dmitri Rogozin, a fost declarat indezirabil de către executivul R. Moldova la începutul lunii august, după o emisiune de televiziune în care potrivit guvernanților de la Chișinău a jignit poporul și autoritățile moldovene.

Mai devreme, marți, liderii guvernării dominate de PD au confirmat că boicotează ședința Consiliului Suprem de Securitate convocată pentru astăzi de președintele Igor Dodon, sugerând că șeful statului vrea să ia din nou partea Moscovei în tensiunile din ultima vreme cu executivul moldovean.

Președintele parlamentului, Andrian Candu, a spus că pe ordinea de zi a ședinței Dodon ar fi trecut subiecte care îi depășesc atribuțiile. „Unul din aceste subiecte ține de decizia Guvernului de a-l declara pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin ca persona non-grata”, a spus Candu, adăugând că partidul său consideră subiectul „încheiat”.

În replică, Dodon a spus astăzi că el nu avea de gând să ceară sau să impună reconsiderarea deciziei de guvern privitoare la Rogozin, ci doar să afle detalii despre rațiunile ei.

Dodon s-a întâlnit cu Rogozin la Teheran, la inaugurarea unui nou președinte iranian, după ce oficialul rus fusese deja sancționat de conducerea de la Chișinău.

La ședința de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate fuseseră invitați spicherul Candu și premierul Pavel Filip. Potrivit presei de la Chișinău, ambii au boicotat și o recepție oferită de Dodon cu ocazia Zilei Independenței.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG