Linkuri accesibilitate

Vize pentru Rusia? „O manipulare grosolană!”


Lideri ai majorității parlamentare de la Chișinău cred că „zvonurile” nu ar fi decât o campanie PR în favoarea președintelui pro-rus Igor Dodon.

Președintele Igor Dodon este citat de ziar rusesc Izvestia, avertizând împotriva introducerii vizelor moldovene pentru cetățenii ruși. Dodon a reacționat la relatările Izvestiei că o asemenea inițiativă legislativă s-ar discuta în parlament și a spus că așa ceva ar fi o provocare. Liliana Barbăroșie a discutat cu membri de frunte ai coaliției de guvernare, care spun că un asemenea proiect de lege nu există.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00
Link direct

„Dodon nu va permite introducerea regimului de vize pentru Rusia”, aşa se întitulează un articol din ziarul rus „Izvestia” în care se pretinde că o asemenea iniţiativă s-ar discuta în parlamentul de la Chişinău, fără a se menţiona însă sursa exactă.

În articol se mai arată că nu există deocamdată şi un plan definitivat după care Chişinăul ar vrea să introducă restricţiile, dar se prezintă în schimb un fel de reacţie a preşedintelui Igor Dodon, care spune că presupusa iniţiativă ar fi o „provocare” și că odată devenită realitate ar avea efect de bumerang, căci Moscova ar putea răspunde cu aceeași monedă.

„Nu văd la ce trebuie așa ceva Moldovei și relațiilor bilaterale, în special când în Federația Rusă se află peste 500 de mii de cetățeni de-ai noștri”, a spus Dodon în articol.

Publicaţia încheie prin a-l cita pe un deputat rus, Viktor Vodolaţki, care spune că crede capabile autorităţile de la Chişinău să recurgă, împinse de Occident, la un asemenea pas şi că astfel de planuri ar putea eşua doar dacă Igor Dodon reuşeşte să preia întreaga putere de la Chişinău.

Existenţa vreunei iniţiative de restricţionare a circulaţiei cetăţenilor ruşi în Republica Moldova este negată atât de conducerea parlamentului, cât şi de politicieni din majoritatea parlamentară. Vice-preşedintele legislativului moldovean, popular-europeanul Iurie Leancă, ne-a spus, într-o discuție telefonică, că Parlamentul se află în vacanţă de mai mult de o lună şi că, chiar dacă nu s-ar afla, nu ar putea avea pe agenda o astfel de chestiune, întrucât are cu totul alte priorităţi în politica externă:

„Din punctul meu de vedere, este o schemă clasică: cineva la Moscova lansează o bârfă, iar Dodon, pentru a demonstra că e mai catolic ca Papa de la Roma, imediat comentează. Nu văd nici un motiv ca Chişinăul să introducă regimul de vize pentru cetăţenii ruşi. Nu se află pe agendă. Avem alte subiecte mai importante, cum ar fi chestiunea transnistreană, proprietatea asupra pământurilor din zona de securitate, subiectul şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană – acestea sunt subiectele pe care guvernul trebuie să-şi concentreze eforturile. Nu e decât o simplă tentativă de a speria cetăţenii. La un post de televiziune vedeam discuţii destul de aprinse că acuşi, acuşi UE reintroduce regimul de vize, de partea cealaltă – cei de stânga vin iată cu astfel de elemente pentru a deruta şi speria cetăţeanul. Nu văd nici un motiv real nici pentru reintroducerea regimului de vize din partea UE, nici pentru un regim de vize cu Federaţia Rusă.”

Şeful fracţiunii parlamentare a democraţilor, Marian Lupu, neagă şi el existenţa în legislativul de la Chişinău a vreunui proiect de felul celui invocat în articolul din „Izvestia”:

„Este o manipulare grosolană. În calitate de şef de grup politic parlamentar, vreau să confirm că niciodată asemenea discuţii, nemaivorbind de proiecte, nu au existat în parlament. Este o tentativă de a face PR pe loc gol pentru preşedintele Dodon. Noi mereu ne-am bazat pe interesul cetățeanului, iar acest interes este simplu: moldovenii îşi doresc ca statul să dispună de regim liber de călătorii cu cât mai multe ţări, atât în est, cât şi în vest. Acest interes noi îl înţelegem şi îl respectăm. Dar mă întreb: este o simplă minciună neinspirată, sau se pregăteşte terenul în cazul în care însăşi Moscova ar vrea să introducă regim cu vize pentru moldoveni? Sper că nu.”

La începutul acestei luni, guvernul moldovean l-a declarat, printr-o decizie fără precedent, indezirabil pe teritoriul Republicii Moldova pe vice-premierul rus Dmitri Rogozin, pentru declarați considerate ofensatoare pe care oficialul rus le făcuse în urma unei vizite eșuate la Chișinău, iar președintele Igor Dodon a pretins că el a convins Kremlinul să nu impună drept urmare sancțiuni economice și migraționale moldovenilor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG