Linkuri accesibilitate

Andrei Țurcanu: „Cei care se numesc astăzi „stataliști” sunt românofobi, occidentalofobi și rusofili, nostalgici... un drum care nu duce nicăieri”


Andrei Țurcanu
Andrei Țurcanu

Pe teme de actualitate și istorie în dialog cu un scriitor și fost membru în primul Parlament al R. Moldova.

O discuție la Chișinău, realizată de corespondenta europei Libere, despre mai multe teme de actualitate și istorice, cu scriitorul Andrei Țurcanu, membru în primul Parlament al R. Moldova:

Europa Liberă: Domnule Țurcanu, Dvs. sunteți votantul independenței, pentru că ați fost deputat în primul Parlament. În ajunul celei de-a 26-a aniversări de la proclamarea independenței Republicii Moldova, multă lume se întreabă cine conduce statul – guvernarea pretins pro-europeană sau președintele Igor Dodon, cu agendă pro-rusă?

Andrei Țurcanu: „Acest președinte al nostru, care este o mare eroare, el apără mai mult interesele Rusiei, decât interesele Republicii Moldova. De când a venit, el tot face declarații prăpăstioase. Absolut. Dacă la început ne mai revoltam, acum nici nu ne mai revoltăm.”

Europa Liberă: Dar are simpatizanții săi, are alegători, are sprijinitori…

Andrei Țurcanu: „Are simpatizanți, are simpatizanți, pentru că… Nu sunt simpatizanții lui, sunt oamenii care zilnic sunt „lucrați” de aceste 20, 30, 40 de televiziuni rusești, care lucrează zi de zi, așa, cu show-uri bine puse la punct, cu politică de propagandă editorială excepțională, pe care noi n-o avem și contra căreia noi nu-i opunem nimic. Dimpotrivă, ne uităm cu un sentiment de fatalitate așa la toate cele ce se întâmplă.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:16:17 0:00
Link direct

Europa Liberă: Domnul Țurcanu, dar poate această manipulare și această dezinformare nu ar acționa atât de mult asupra cetățeanului, dacă în statul acesta legea ar fi lege, reforma ar da rezultate, ar aduce bunăstare în casa, în buzunarul omului? Atunci poate ar începe să judece altfel populația?

Andrei Țurcanu: „Exact, exact! Asta și voiam să spun că, dacă ar fi cineva la guvernare într-adevăr interesat să existe o justiție adevărată în Republica Moldova, să existe o economie care să funcționeze, nu o economie care să funcționeze numai pe banii primiți din Occident sau din altă parte, cu cumpăratul și cu vândutul. Nu, nu! Deci o economie reală să fie. Atunci ar fi posibilă și existența unui stat Republica Moldova și cei care se numesc „stataliști” ar avea tot temeiul să zică: «Da, într-un asemenea stat pot și vreau și eu să locuiesc!» Din păcate, cei care se numesc astăzi „stataliști” sunt, pe de altă parte, românofobi, sunt occidentalofobi și rusofili, și nostalgici.

De aceea este un drum care nu duce nicăieri, pentru că nu statalitatea este centrul acestor discuții sau acestor opțiuni. Nu statalitatea Republicii Moldova, nu, pentru că statalitatea Republicii Moldova ar însemna tocmai o justiție normală, o economie normală, un sistem de învățământ pus bine la punct.”

Europa Liberă: Cât de păgubos e faptul că cetățenii s-au împărțit și atunci când e vorba despre acest vot geopolitic, și cât de dăunător e și faptul că în acești 26 de ani nu s-a reușit reunificarea celor două maluri ale Nistrului?

Andrei Țurcanu: „Cât de păguboasă este această opțiune geopolitică? Foarte păguboasă, pentru că împarte în permanență populația Republicii Moldova în două tabere, care se luptă între ele, pentru ca să câștige a treia tabără, inclusiv cu Transnistria, cu malul stâng problema putea fi rezolvată demult. Simplu, ușor. Chiar acum de când cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, deci cu ajutorul Ucrainei problema s-ar fi putut rezolva.”

Europa Liberă: Fără voința și implicarea Moscovei?

Andrei Țurcanu: „Fără implicarea Moscovei, fără implicarea Moscovei, însă…”

Europa Liberă: În stânga Nistrului staționează armata rusă.

Andrei Țurcanu: „Înseamnă sau federalizarea Republicii Moldova, sau nerezolvarea conflictului, perpetuarea lui la infinit, zonă gri aici. O zonă gri, pentru că pe asta contează Moscova. Contează pe existența unei zone gri necontrolată de nimeni și, în același timp, aflată sub influența discretă a ei.”

Andrei Țurcanu în studioul Europei Libere
Andrei Țurcanu în studioul Europei Libere

Europa Liberă: Și atunci, Moscova de aici, din această zonă secesionistă, poate să-și îndrepte privirea către Balcani altfel?

Andrei Țurcanu: „E mult să spunem către Balcani, către România, către mai știu eu, Constantinopol, așa, dacă e să revenim la visul Ecaterinei cu luarea Constantinopolului, și nu numai al Ecaterinei, pentru că este o veche utopie rusească așa, să ajungă acolo, dar în ceea ce privește fosta Republică Sovietică Socialistă Moldovenească, fosta Republică Sovietică Socialistă Ucraineană, planurile Moscovei sunt foarte limpezi – refacerea fostului imperiu în hotarele lui. Dacă s-ar putea să ia și Țările Baltice, foarte bine. Din păcate pentru dânșii, Țările Baltice au mers sigur și au mers departe și va fi mai greu să le înghită.”

Europa Liberă: Se ține în vizor ceea ce dorește Moscova, dar de ce nu se insistă pe interior, ce doresc locuitorii acestei Republici Moldova – ce să facă pe viitor, cum să trăiască?

Andrei Țurcanu: „Eu cred că nu trebuie să ne întrebăm: Ce vor locuitorii Republicii Moldova din acest stat? Este un lucru cert: locuitorii Republicii Moldova ar vrea să trăiască aici, să nu fie nevoiți să plece nu știu unde – în Italia, în Rusia…”

Europa Liberă: Domnul Țurcanu, pentru că aveți o experiență bogată – ați lucrat și în administrația prezidențială, ați fost deputat în Parlament – și pentru că acum se insistă foarte mult pe aducerea în politică a persoanelor integre, a oamenilor care să trăiască cu interesul acestei palme de pământ, credeți că mai poate fi împrospătat sângele politic, ca să fie schimbate lucrurile?

Andrei Țurcanu: „Teoretic, da. Practic – nu văd cum, pentru că o electorală costă bani, iar cel care dă bani, care comandă muzica își aduce oamenii lui.”

Europa Liberă: Câți bani trebuie cheltuiți într-o campanie electorală?

Andrei Țurcanu: „Depinde…”

Europa Liberă: Și de ce doar cu banul totul se rezolvă?

Andrei Țurcanu: „Vă spun simplu de tot: ca să pleci până în centrul raional, nu într-un sat oarecare, este nevoie de 300-400 de lei pentru benzină, mașină etc., da? Dar ca să treci prin toate satele, ca să reușești să vorbești cu majoritatea oamenilor, ca să le bagi în cap păsărica aceea că tu ești cel care vei schimba lucrurile, și nu Ciulică-Bulică care îi dau cinci lei sau o sută de lei. Deci este nevoie de foarte mulți bani.”

Europa Liberă: Banii mulți corup alegătorul, corup deputatul, cumpără mandatul…

Andrei Țurcanu: „Nu, nu bani pentru a-l cumpăra pe alegătorul sau pe deputatul alegătorului, nu bani de aceia, nu, nu… Bani, elementar pentru o campanie electorală.”

Europa Liberă: Sistemul mixt va reforma clasa politică?

Andrei Țurcanu: „Nu, nu!”

Europa Liberă: De ce atât de categoric răspundeți?

Andrei Țurcanu: „Pentru că are atâtea cuie pe dedesubt puse așa – nu se știe care vor fi hotarele, de exemplu, ale circumscripțiilor, mai este acolo spus că, dacă cumva, cineva, un candidat nu convine nu știu din care cauză, iarăși va fi scos, adică sunt niște chițibușuri din astea băgate care o să curețe alegerile viitoare de toți oamenii inconvenabili.”

Europa Liberă: Și unde va ajunge statul Republica Moldova cu viitorul Parlament?

Andrei Țurcanu: „Exact acolo unde este. Nicăieri.”

Europa Liberă: Dvs. ați votat această independență a Republicii Moldova. Totuși, politicienii poartă mai multă vină, pentru că au fost responsabili de destinul acestui stat sau și alegătorii care și-au dat votul pentru cei care nu totdeauna l-au meritat?

Andrei Țurcanu: „Eu cred că vina este comună, și a unora, și a altora, pentru că nu putea să vină în fruntea statului cineva cu altă viziune decât cel care reprezintă media electoratului, de exemplu. Sau, dacă e să ne referim la elita politică, elita politică, totuși, până la urmă, dacă o luăm noi așa, este o medie a electoratului. Noi vorbim de corupție la nivel înalt, unde se fură miliarde, dar dacă mergem tot încet-încet-încet pe verticală în jos, vedem că aceeași corupție la nivelul respectiv e până-până-până jos, până la ultimul pădurar…”

Europa Liberă: E un viciu molipsitor, pentru că cei de jos spun că, păi, dacă fură cei de sus, de ce să nu furăm și noi, cei de jos?

Andrei Țurcanu: „Așa-i, așa-i! Eu mă gândesc un lucru: Iată tare se rupe la putere, pe-adevăratele, da? Adică vrea să fie prim-ministru domnul Plahotniuc, da? El are un miliard, două, câte are, trei… Cât îi trebuie unui om ca să trăiască? Cred că era suficient și o zecime din ceea ce are. Ca să mențină el regimul actual sau sistemul actual de guvernare, el trebuie în permanență să dea bani, să cumpere deputați, să plătească lunar procurorilor, polițiștilor ș.a.m.d. Deci să-i plătească, să-i plătească bani, bani, bani…

Acesta-i sistemul care aduce bani pentru ca să cheltuiască bani, să fie plătiți. Or, dacă îi vine lui o altă idee – să creeze într-adevăr un stat pentru cetățenii acestei țări, pentru cetățenii acestui pământ, un stat normal… Dvs. îmi veți spune că nu este posibil și așa o să spună toți că nu este posibil ca unul care a condus până acum într-un mod să se schimbe peste noapte.

E nevoie să-și schimbe filosofia, să gândească așa: Eu am bani suficienți, ar mai fi nevoie să mai intru și în istorie. Eu cred că domnul Plahotniuc ar vrea să iasă din perimetrul sistemului pe care l-a creat sau care a fost creat, pentru că a fost creat înaintea lui. El a venit și l-a preluat. De la Voronin l-a preluat, deși acolo există multă creație și a domnului Plahotniuc în sistemul lui Voronin, da? Deci l-a preluat.

Vorba e că acum, ca să iasă din acest sistem, el trebuie să se debaraseze de 50, 60, 100 de oameni pe care îi are în imediata lui apropiere și care, cred eu, îl țin foarte strâns și cu informația, și cu deciziile care i se sugerează, și cu alte lucruri care țin de putere, încât el este, aș putea zice, chiar un ostatic al sistemului creat de dânsul sau în care el se află. Este un ostatic. Or, ca să iasă din acest sistem, este nevoie să se debaraseze de aceste persoane din apropiere.”

Europa Liberă: Dar o sută de oameni din anturaj când se vor porni împotriva lui, cine pe cine?

Andrei Țurcanu: „Sunt practici deja vechi, cunoscute, de a neutraliza inamicii din imediata apropiere. Chiar luna trecută am citit două cărți – cum a scăpat Stalin, de exemplu, de un rând de inamici și apoi de alt rând de inamici ș.a.m.d., dar acestea sunt lucruri care nu ne privesc pe noi. Deci, vorba este că, cred eu, persoanele care sunt în sistem nu sunt atât de puternice ca să se unească și să facă o revoluție, pentru că, dacă-i vorba să facă o revoluție, să-l dea pe Plahotniuc jos acei din anturajul lui, ar trebui să aibă pe cineva din anturajul lor să pună în loc. Nu este altă persoană. Unica persoană care acum ar putea să vină în locul lui Plahotniuc este Dodon. Legitim! De atâta eu am și spus unui prieten al meu că trebuie să ne rugăm acum pentru sănătatea și viața lui Plahotniuc, acum, ca să nu vină Dodon.”

Europa Liberă: Dar ei, de fapt, sunt adversari politici sau se intersectează interesele lor?

Andrei Țurcanu: „Au fost. Cred că au colaborat foarte bine până acum, până la ultima decizie, când a fost declarat Rogozin persona non grata. După această decizie, apele lor s-au despărțit. Eu presupun că discuția de la Teheran a fost foarte interesantă între Rogozin și Dodon. Rogozin, cred eu, i-a spus deschis lui Dodon să fie președinte, și nu un clovn. Dodon ar fi putut să-i spună lui Rogozin că ar fi bine să-l scape de un partener atât de incomod în Republica Moldova. Așa cred eu. Cel puțin, logica puterii îmi dictează tocmai acest scenariu al discuției dintre cei doi. Așa că acum depinde care o să facă prima lovitură. Nu a lui Dodon. Dodon deja nu mai contează în tot scenariul acesta. Dodon este, pur și simplu, cel care legitimează niște interese – interesele Federației Ruse.”

Europa Liberă: Știți care e percepția cetățeanului? Auzind aceste vorbe ale lui Andrei Țurcanu, o să spună că e cumpărat și Andrei Țurcanu de Plahotniuc.

Andrei Țurcanu: „Da, o să zică. Da, mi-a mai spus cineva că eu sunt cumpărat de Plahotniuc. Nu, eu văd… Stau așa în singurătate și mă gândesc: Care ar fi soluția acum când bucata asta de pământ este sub stăpânirea unui singur om? Și că într-o bună zi el ar putea să pățească exact cum a pățit un vecin de-al nostru, un șef de stat. A încercat să fugă cu elicopterul și n-a mai reușit. Așa-i, să nu creadă…”

Europa Liberă: La Ceaușescu vă referiți?

Andrei Țurcanu: „Exact așa e! Deci este o soluție și pentru dânsul – ca fiind cel mai puternic om și cel mai urât dintre toți, deci două lucruri…”

Europa Liberă: Un politician detestat de națiune poate să ajungă să fie și un salvator al acelei națiuni?

Andrei Țurcanu: „Da, dacă ar reveni la normalitate. Dacă ar face ca instituțiile statului să funcționeze normal, toată populația ar fi supusă acelorași rigori, nu numai cei cu opțiuni politice străine Partidului Democrat, atunci eu cred că lucrurile s-ar rezolva și pentru el.”

Europa Liberă: Moldova – în calea tuturor relelor, vorba cronicarului, rămâne a fi un teritoriu unde se intersectează interesele marilor puteri și asta avantajează sau dezavantajează statul?

Andrei Țurcanu: „Păi, eu cred că noi exagerăm când spunem că mari puteri, că aici se dau lupte geopolitice etc., etc. Exagerăm, mai ales, ne ascundem neputința noastră de a conduce, neputința noastră de a veni cu programe, cu proiecte îndrăznețe economice, politice… Să zicem Rusia, da, este interesată să-și refacă, dar America sau Occidentul nu sunt interesate așa tare de Republica Moldova.”

Europa Liberă: Domnul Țurcanu, vă întreb ca și scriitor – mintea moldoveanului cea de pe urmă sau măcar în al doisprezecelea ceas, sau ce mai poate salva starea acestei națiuni, pentru că mai mult se vorbește despre o degradare, despre o lipsă de cultură politică și de altfel de cultură, despre o sărăcie a spiritului?

Andrei Țurcanu: „Dacă e să vorbim de mintea moldoveanului cea de pe urmă, întâi și întâi ar fi de dorit ca la alegerile viitoare în niciun caz să nu câștige masiv Dodon, socialiștii; socialiștii și cu partidul lor.”

XS
SM
MD
LG