Linkuri accesibilitate

Marian Lupu: „Slavă Domnului, că suntem o țară parlamentară...” (II)


Marian Lupu intervievat de Valentina Ursu, în studioul Europei Libere la Chișinău
Marian Lupu intervievat de Valentina Ursu, în studioul Europei Libere la Chișinău

Șeful fracțiunii parlamentare a PDM răspunde întrebărilor Europei Libere pe teme de actualitate politică imediată.

După o perioadă mai îndelungată de austeritate în exprimare și comentarii, Marian Lupu, șeful fracțiunii parlamentare a PDM, a dat curs solicitării postului nostru de radio și a răspuns la mai multe întrebări referitoare la concertul politic de acum.

Marian Lupu: „Noi avem discuții bune.”

Europa Liberă: Dar cine l-a ajutat pe Igor Dodon să ajungă în fotoliul prezidențial?

Marian Lupu: „Cred că chiar și Maia Sandu i-a dat o mână de ajutor.”

Europa Liberă: Și PD-ul nicio mână de ajutor nu i-a dat?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:21:39 0:00
Link direct


Marian Lupu: „PD-ul i-a dat o mână de ajutor contracandidatei și-mi pare foarte rău ce consilieri are.”

Europa Liberă: Nu vă pare rău că v-ați retras din cursa prezidențială?

Marian Lupu: „Nu, fiindcă eu știam ce se pregătea. Eu știam foarte bine. Nu sunt în stare să vă spun…”

Europa Liberă: O confruntare civilă?

Marian Lupu: „O confruntare foarte puternică, istorii foarte urâte, cu pericole mari pentru oameni, pentru societate pe intern…”

Europa Liberă: Dar acum vi-i clar unde duce Igor Dodon Republica Moldova?

Marian Lupu: „Pe intern și vreau să vă spun, cu anumite implicări și în exterior.”

Europa Liberă: Factorul rusesc cât e de important în jocurile politice din Republica Moldova, domnul Lupu?

Marian Lupu: „Rusia, factorul rusesc joacă un rol important. În special, prin resursele mediatice, în special, și datorită unor factori de schimbări structurale, lucruri mai dificile care se întâmplă Vest. Mașinăria propagandistică din Federația Rusă este una foarte abilă, cu mare talent și cu mare eficiență lucrează. Asta o recunoaște și Vestul. Nu în zadar, Partidul Democrat a reiterat ideea, și vreau să vă zic că, dacă nu anul acesta, anul viitor neapărat va trebui să ajungem la finalitatea acestor porniri. Mă refer aici la schimbări în proiectul de lege care o să vizeze mecanismele pe care le aplică și europenii în vederea combaterii acestei propagande antieuropene, fiindcă e, în special, antieuropeană, întâi de toate. Și pe acest val afectează și starea de lucruri din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Da, dar vedeți că în Republica Moldova lucrurile sunt și mai complicate, pentru că politica externă încearcă să fie promovată de două forțe diferite. Igor Dodon vede viitorul Republicii Moldova cât mai aproape de Federația Rusă și în Uniunea Euroasiatică, dvs., cei care sunteți la guvernare, promiteți să duceți Moldova pe drumul integrării europene și cetățenii nu mai înțeleg ce se întâmplă și cine pe cine va reuși, până la urmă, să-l domine?

Marian Lupu: „Era foarte frumoasă situația din 2005 până în 2009 când toate partidele politice – cele parlamentare, dar nu doar cele parlamentare, pledau pentru cauza de integrare europeană, era o singură direcție…”

Marian Lupu în studioul Europei Libere
Marian Lupu în studioul Europei Libere

Europa Liberă: Acum e o situație foarte dificilă…

Marian Lupu: „…și vreau să vă spun că această unitate de opinii, o voce în unison, indiferent că era PCRM sau că era Alianța „Moldova noastră”, sau că era Partidul Democrat sau altele, toți sprijineau această idee. Această coeziune, la nivel de cele mai importante partide politice a determinat situația, către anul 2008-2009 circa 70% din populația țării să sprijine acest lucru. Acum s-a divizat…”

Europa Liberă: Deci s-a compromis și vectorul politicii externe care ține de integrarea europeană? Acum, pe moment…

Marian Lupu: „Nu poate pentru moment. Haideți să vă zic. Noi, în Republica…”

Europa Liberă: …cine va domina – Igor Dodon cu intențiile sale sau dvs., cei de la guvernare?

Marian Lupu: „Noi avem o sarcină într-un sistem politic parlamentar, precum este Republica Moldova. Eu zic, slavă Domnului, că suntem o țară parlamentară. Sincer vă zic.”

Europa Liberă: Într-o țară cu sistem prezidențial, ce s-ar fi întâmplat?

Marian Lupu: „Mereu am fost împotrivă, mereu am fost împotrivă și rămân în continuare împotriva ideii, indiferent cine este președintele țării, să transformăm sistemul politic în unul prezidențial. Și vă spun de ce - mentalitatea, gândirea, nivelul de cultură generală, nivelul de cultură politică în Republica Moldova fac ca, la o asemenea etapă, un sistem prezidențial să fie foarte periculos.”

Europa Liberă: Știți care-i percepția cetățeanului, domnul Lupu?

Marian Lupu: „Dar haideți să…”

Europa Liberă: Că dvs., cei de la guvernare, îi încurcați domnului Dodon să conducă țara.

Marian Lupu: „Evident că el joacă această carte. O joacă abil. Asta este și latura pozitivă – se acoperă cu acest scut, că nu este în stare să facă ceva. Mai degrabă, dacă era să fie sincer, ca și șef de stat, trebuia să spună un lucru: Oameni buni, eu candidez pentru această funcție de șef de stat, știind foarte bine care sunt atribuțiile președintelui țării și ca șef de stat o să mă ocup de unitate în societate, nu cum să dezbin, cum să unesc societatea. Să vedem ce reforme, cu ce inițiative până în prezent, reale, a venit președintele țării în Parlamentul Republicii Moldova? Cu nimic, dar chiar cu nimic.”

Europa Liberă: Anularea „legii miliardului”…

Marian Lupu: „V-ați uitat la proiectul socialiștilor privind anularea garanției pentru miliard sau nu v-ați uitat peste el?”

Europa Liberă: M-am uitat.

Marian Lupu: „Ați găsit alt element de garanție pe care ei l-au pus? Dar au tăcut. Dacă o să citiți foarte atent acel proiect de lege al lor, o să vedeți că ei propuneau doar scoaterea garanției Băncii Naționale, dar ca și element de garanție, fiindcă ei își dau foarte bine seama, doamna Gorelova de la președinte este un bun economist, fosta mea colegă, viceministru al Economiei. Au propus să punem niște active, de exemplu, „Moldtelecom”-ul… ”

Europa Liberă: Da, da, am văzut.

Marian Lupu: „Spuneți-mi mie, vă rog, care-i diferența dintre garanția Băncii Naționale și garanția cu activele „Moldtelecom”-ului, fiindcă în orișicare moment, în acest caz, cu garanția „Moldtelecom”-ului, trebuia scos la vânzare, vândut „Moldtelecom”-ul și achitați acești bani sau puși în garanție. Diferență, în esență, vedeți? Niciuna! Iată și toată valoarea acestui proiect al socialiștilor. Ați văzut oare proiecte bine gândite – sociale, economice, investiții? Nu! Noi vedem că președintele țării are o viziune strategică, una formidabilă, de construire a unor relații cu parteneri strategici pentru viitor, care au să aducă un beneficiu real Moldovei, precum ar fi Coreea de Nord, de exemplu.”

Europa Liberă: Și Iranul…

Marian Lupu: „Și Iranul. Dacă în cazul Iranului mai las 1%, 2%, 5% că poate cândva, cumva teoretic, totuși, e o țară care dispune de resurse de gaze, de petrol, nu știu cum Republica Moldova…”

Europa Liberă: Dar, cum importă Republica Moldova aceste resurse?

Marian Lupu: „…ar putea beneficia, dar teoretic haideți să lăsăm, totuși, această șansă. Păi, în cazul cu Coreea de Nord, o analiză foarte simplă a mea spune în felul următor: Ca și șef de stat, trebuie să mă gândesc la ce? La interesul Republicii Moldova. Ce interes poate avea o țară dintr-o relație cu altă țară? Unul dintre interese – comercial, că voi exporta mai mult, voi vinde; investiții ori, al treilea sprijin este sprijinul politic, atunci când o țară este sprijinită în diferite situații în interesul său. Haideți să ne uităm în cazul Coreei de Nord – ce are Republica Moldova din această relație? Export, comerț? Nu mă faceți să râd. Investiții? Nu! Nici un interes nu are țara, nici unul dintr-o relație cu Coreea de Nord. Întrebarea mea atunci este una firească – De ce face el acest lucru?”

Europa Liberă: „Domnul Dodon încearcă să stabilească relații, nu știu pentru instituția prezidențială sau pentru statul Republica Moldova…

Marian Lupu: „Fiindcă nu are marjă de manevră…”

Europa Liberă: „…cu acele țări cu care are relații bune Federația Rusă.

Marian Lupu: „Eu mă gândeam la una din două soluții aici – ori că în cazul Coreei de Nord, dar și cu Teheranul, el nu face decât ceea ce i se spune de către cineva din Kremlin, cu siguranță, ori șansa a doua că nu prea are alegere, fiindcă cu Ucraina, România - poziția foarte radicală, nechibzuită, negândită, nefirească pentru un șef de stat i-a tăiat toate posibilitățile. Uniunea Europeană cu declarațiile că vrea să anuleze Acordul de asociere, la fel. Și atunci ce-i mai rămâne? Câteva țări, și nu toate, din CSI. Pe unde a fost președintele?…”

Europa Liberă: Belarus…

Marian Lupu: „Baku, Minsk…”

Europa Liberă: Și Moscova.

Marian Lupu: „Și Moscova. Și cam astea-s, n-o să meargă în fiecare lună în aceste trei orașe.”

Europa Liberă: Dar, apropo, cum înțelegeți Dvs. relația lui personală pe care a stabilit-o el cu Vladimir Putin și relația pe care vrea s-o aibă el ca șef de stat cu Federația Rusă?

Marian Lupu: „Așa… Relațiile personale cu Vladimir Putin, eu nici pe departe nu m-aș grăbi să fac asemenea afirmații, mai ales, după ce a spus președintele…”

Europa Liberă: Cinci întrevederi în șapte luni de zile a lui Dodon.

Marian Lupu: „…Rusiei la Sankt Petersburg, folosind o citată binecunoscută din istorie a lui Ioan cel Groaznic: „Da, întrebați-l pe el, fiindcă el știe mai bine”. Mie nu-mi pare un lucru întâmplător ceea ce a declarat și cum a declarat președintele Putin. Putin nu cred că, mai ales într-un asemenea cadru oficial, să fi făcut o gafă, că nu s-a gândit ce a spus… S-a gândit foarte bine ce a spus. Și pe calea acestei fraze i-a arătat în ochii tuturor care-i este locul președintelui Dodon. Nu este loc de partener, este locul unui executor. Deci, mesajul a fost foarte clar și abil – să facă ceea ce spune el. Deci, asta-i la nivel personal.

Din experiența mea politică, într-o relație, atunci când vrei să fii respectat, nu îndrăgit, dar respectat măcar, fiindcă în cazul dat nu este nici îndrăgit, nici respectat. Este doar folosit. Trebuie să rămână loc pentru „Nu!”. Eu gândesc că președintele Dodon nu are loc pentru „Nu!”, fiindcă a depășit toate liniile roșii și a intrat într-o dependență feudală, de sclavie și nu mai are marjă de manevre. Pot doar să-mi imaginez care sunt acele ancore și locuri de care a fost prins, dar a fost prins foarte puternic.”

Europa Liberă: Știți prea bine – el a negociat acordul pe care-l are Republica Moldova cu „Gazprom”-ul, el mai are și alte înțelegeri cu Vladimir Putin, inclusiv pentru a redeschide o parte din piața rusă pentru anumiți producători din Republica Moldova, el încearcă să ajute anumite persoane care fac parte din această mare armată a gastarbeiterilor moldoveni care-și câștigă bucata de pâine în Federația Rusă. Nu este exclus că se mai ascund și alte lucruri, pe care noi astăzi încă nu le înțelegem, inclusiv când vine vorba de reglementarea transnistreană. Eu vreau să vă întreb pe Dvs.: Vreodată vă puneți întrebarea „Ce cost va plăti Republica Moldova, în caz că o parte din ceea ce gândește Igor Dodon în relația cu Rusia se îndeplinește”?

Marian Lupu: „Care este oare prețul ascuns, care nu este declarat, dar care cu siguranță s-a discutat? Care ar fi el pentru țara noastră? Mie mi se pare că ar fi un preț strașnic. Mie mi se pare că pentru aceste declarații deja domnul președinte Dodon a primit foarte multe lucruri în avans (ca să nu deschid toate parantezele).”

Europa Liberă: Dar puteți să le deschideți.

Marian Lupu: „Dar, nu, ca să le deschid, trebuie să am argumentele și să le pun pe masă. Dar atunci când operez cu logica, îmi dau foarte bine seama, am văzut multe lucruri în perioada în care am fost și președinte în exercițiu și am participat la summituri închise și vedeam cum se discuta cu Ianukovici, vedeam reacția lui Ianukovici. Am fost martor ocular.”

Europa Liberă: Dar rușii au cu ce să-l șantajeze pe Igor Dodon?

Marian Lupu: „Evident că da. Faptul că nimerește într-o dependență sută la sută asta deja este…Putem folosi diverse cuvinte: șantaj, dependență, orice, dar este lipit, gata, nu se mai dezleagă. Și atunci, cea mai bună poziție care pentru președintele Dodon nu mai este posibilă. Iată, pentru mine, cu toate minusurile, dar ex-președintele Voronin cred că ar fi un exemplu pozitiv.”

Europa Liberă: Care a avut de pătimit de pe urma încercării Domniei sale de a îmbunătăți relația Chișinău-Moscova?

Marian Lupu: „Greșeala Domniei sale, dacă eu s-o iau… Prima greșeală că a crezut prea mult inițial într-un parteneriat dezinteresat din partea Moscovei. I-a crezut peste măsură. Și iată, datorită acestei încrederi excesive, a ajuns la un moment dat și s-a mișcat foarte repede cu negocierile Memorandumului Kozak. Pentru mine este unica explicație, anume aceasta: încrederea, deschiderea, fiindcă când s-a văzut ce conține acest text, modelul federativ cu drept de veto, dar în federație nici nu există…”

Europa Liberă: Practic, Republica Moldova își pierdea statalitatea?

Marian Lupu: „Absolut! Pe mine asta mă interesa: Cum de a admis că s-a ajuns în text la asemenea lucruri? Și nu găsesc decât această explicație, însă, pe de altă parte, atunci când a văzut, știind foarte bine care vor fi consecințele, a dat dovadă de statalitate. Deci, el știa să spună „Nu!”, să treacă și prin etape mai grele și mai ușoare, ceea ce președintele Dodon nu mai are posibilitate să o facă.”

Europa Liberă: Ca șef de stat, Igor Dodon a avut o întâlnire cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin la puțin timp după ce Guvernul de la Chișinău l-a declarat persona non grata. Igor Dodon e garant al suveranității, integrității Republicii Moldova. Chiar nu trebuia să ia în calcul și acest fapt că Dmitri Rogozin era considerat persoană indezirabilă?

Marian Lupu: „Trebuia! Dacă vreți opinia mea personală: Eu nu-l văd pe Dodon ca un om care nu are experiență, un om nepregătit și nu îl văd ca un om prost. Are gărgăuni, are experiență, dar, cu toate aceste active, e bună întrebarea: De ce nu le pune în aplicare? De ce nu gândește? De ce nu face așa, precum este important pentru țară? Răspunsul este același: Gata, e lipit, e prins de tot ce poate fi prins, nu mai are marjă de manevră. Spune ceea ce i se cere. Credeți oare Dvs. că Igor Dodon nu înțelege ce chestii netrebnice spune atunci când vorbește de federalizarea Republicii Moldova?

Fiindcă te declari statalist, statul Republica Moldova, suveranitate, independență, nu poți, fiind un om cu elementară gândire, să nu înțelegi că federalizarea țării o să ducă la fragilizarea acestei statalități sau, în general, la lichidarea ei, prin a fi ancorată de nu știu care alt centru în mod direct. Însă, spune acest lucru, a promovat această idee, mai puțin în ultima vreme, dar a spus-o exact ca și în cazul cu Rogozin, fiindcă așa i se spune, fiindcă asta este unica linie de comportament. Eu am vrut să vă întreb, doamna Valentina, revenind la chestia cu Rogozin, la cazul cu el, eu nu-mi aduc aminte, nici la cinci ani, nici la zece, nici la 15, nici la 20 de ani să fi fost niște tentative sau încercări de către cineva din Moscova să organizeze asemenea manifestații. Mă refer la zece, 15 ani de la…”

Europa Liberă: …de la amplasarea forțelor pacificatoare în zona de securitate de la Nistru?

Marian Lupu: „Vă aduceți aminte, poate eu greșesc?”

Europa Liberă: Nu.

Marian Lupu: „Nici eu nu-mi aduc aminte.”

Europa Liberă: Și mai grav era că trebuia să ofere distincții de stat…

Marian Lupu: „În general, e grav și lucrul acesta, dar nu sunt decât deja detalii. Ideea de bază: de ce acum? Niciodată în trecut…”

Europa Liberă: Și răspunsul Dvs.?

Marian Lupu: „Răspunsul este unul: Din start a fost o acțiune de provocare! Din start, o acțiune de provocare împotriva autorităților parlamentare și autorităților executive de la Chișinău.”

Europa Liberă: Și până la urmă, a fost curajul Chișinăului, guvernanților de la Chișinău de a-l declara persona non grata pe Dmitri Rogozin sau a fost ajutorul României? Și mulți au întrebat: De ce Dmitri Rogozin altădată a avut acces, survolând teritoriul României, să ajungă în Republica Moldova?

Marian Lupu: „Eu cunosc anumite detalii din discuții de coordonări, fiindcă, într-adevăr, le avem periodic, mai ales, pe subiecte de importanță majoră, strategică. În mod evident că tot ce ținea de partea festivă, fiindcă partea rusă ce spunea? „Venim cu un avion militar și aducem artiști și facem un mare show, mare concert.” O asemenea abordare, cu atât mai mult că ea nu s-a produs niciodată în trecut, chiar niciodată, o asemenea abordare a fost interpretată ca să scuipi, de o ofensă, vorbind foarte delicat, să scuipi în demnitate în fața unui popor.

De ce? Fiindcă n-o să ne lansăm acum în analiza evenimentelor din ’91, că și Chișinăul, guvernarea de atunci a făcut mai multe greșeli, s-a lăsat provocată și lăsată dusă pe apa sâmbetei. Însă, să nu uităm că un element în acel război au fost trupele ce staționau în Cetatea Bender/Tighina au tras în ostașii noștri. Însuși faptul acesta este o demonstrație de lipsă totală de respect. Hai să nu vorbim de guvernarea actuală de la Chișinău, dar o lipsă totală de respect pentru poporul moldovenesc și pentru națiunea noastră. Și atunci, avionul militar a fost interzis. Cu această ocazie, n-au mai venit artiști, n-a mai venit nimeni, însă pentru deținătorii de pașapoarte diplomatice, precum Rogozin și mai era unul sau doi deputați din Duma de Stat, pe ei nici nu puteai să-i oprești. Or, nu poți să mergi împotriva unor acorduri diplomatice internaționale. Deci, ei puteau să vină. Că România nu a permis survolarea, că Budapesta nu a permis aterizarea, să bag mâna în foc și să zic că nu a fost nici o discuție, nici o coordonare, greu de spus. Eu n-am asistat la asemenea lucruri, însă...”

Europa Liberă: Dar meritul e al lui domnul Plahotniuc?

Marian Lupu: „…eu gândesc că pentru un asemenea eveniment, care leza din start, prin definiție, era o palmă date și un scuipat în față, dacă au făcut-o de sine stătător, bravo lor. Cel puțin, nu am auzit…”

Europa Liberă: Rogozin a zis că s-a răzbunat Vladimir Plahotniuc, pentru că într-un interviu domnul Rogozin ar fi spus că are cetățenia rusă…

Marian Lupu: „Iată, vedeți? Iată, vedeți? N-o face întâmplător nici domnul Rogozin, că are și el inteligență și simț politic. Tot ce s-a întâmplat, domnul Rogozin a preferat să spună că, uite, domnul Plahotniuc s-a răzbunat sau este o luptă. A redus-o la o luptă interpersonală și a venit din nou să spună că, uite, oligarhii ce fac și cum fac. De ce?”

Europa Liberă: Dar gruparea mafiotă, pe care o conduce domnul Plahotniuc?…

Marian Lupu: „…Fiindcă a dorit să evite, de fapt, discuțiile și argumentele care sunt foarte urâte pentru el. Ce faci tu? Tu vii într-o țară, tu ești la bază, inițiezi o serbare de 25 de ani. Apropo, n-ai făcut-o cinci ani în urmă, n-ai făcut-o nici zece, nici 15, niciodată. Tu lezezi demnitatea oamenilor…”

Europa Liberă: Dar ați spus că un element de provocare. Ce a vrut să provoace domnul Rogozin?

Marian Lupu: „Este greu de spus. Sub aspect politic mă deranjează un singur lucru aici, fiindcă am vorbit, Dodon, moldoveni care muncesc sunt realități. Într-adevăr, sunt realități - și piața este importantă, și moldoveni sunt mulți acolo. Acum importanța rezidă în întrebarea: Cu ce preț? Fiindcă Republica Moldova poate fi un partener normal, bun pentru Federația Rusă prin faptul că, sub aspect de securitate și apărare, noi avem statutul de țară neutră și noi suntem cointeresați în păstrarea acestei neutralități. Ba mai mult ca atât, să avem o garanție internațională, inclusiv cu participarea lor. O chestie foarte importantă pentru ei. Și pe această bază, lăsați-ne, noi mergem pe calea noastră.”

Europa Liberă: Dar Rusia nu poate garanta securitatea Republicii Moldova, dacă are staționate trupele în estul țării?

Marian Lupu: „Priviți această idee într-un complex mai larg, fiindcă, dacă noi vorbim despre un stat neutru, noi vorbim despre această idee nu doar în configurația actuală a Republicii Moldova; noi vorbim de neutralitatea statului garantată internațional și într-o perspectivă de soluționare a problemei de reintegrare teritorială a țării.

Eu gândesc că însăși situația internațională, relațiile foarte tensionate Est-Vest, SUA-Uniunea Europeană-Federația Rusă a tensionat foarte mult și a polarizat situația și în regiune, inclusiv. Și Republica Moldova nu doar, poate într-o parte infimă, acțiunile noastre foarte clare, transparente au determinat, cum să vă zic, esența nu atât de simplă a acestor relații, însă în partea cea mai mare Republica Moldova s-a pomenit chiar în centrul acestui câmp de bătălie. Federația Rusă, de la un moment încoace, s-a pornit pe o linie foarte radicalizată de politică externă. Deci, principiul este aplicat următorul: „Kto ne s nami, tot protiv nas”. Deci, ori sunteți dușmani, ori dacă nu sunteți dușmani, ci prieteni, veniți în componența Uniunii Vamale Euroasiatice. Nu avem interes, nici nu putem să facem acest lucru, fiindcă avem Acord de asociere și Acord de comerț liber. Și le spuneam la oameni: „Uniune vamală, noi nu suntem în Uniunea vamală. Asta ne permite să avem relații de comerț liber și cu alte țări, dar din momentul în care ne pomenim în Uniune vamală, s-a terminat, apropo, și cu membru nostru la OMC, fiindcă va trebui totul de întors pe dos, s-a terminat cu Acordul de comerț liber cu toate celelalte țări cu care are Moldova comerț liber, în afara celor care au comerț liber cu Rusia și cu alții.”

Europa Liberă: Se adună suficiente probe ca să se impună un impeachment lui Igor Dodon în calitate de șef de stat?

Marian Lupu: „Eu nu mă joc în jocul acesta, cel puțin, pentru moment. Logica îmi spune un lucru: că într-o asemenea etapă când Dodon mai are un rating, când foarte bine joacă cartea că, măi băieți, eu aș vrea să fac ceva, dar nu pot, uite, că aceștia mă împiedică, când o bună parte din societatea noastră consumă acest mesaj, un eventual exercițiu de impeachment nu ar face decât să joace pentru el, pe loc gol să-i ridici mingea la plasă, eu cred că ar fi o prostie. E o chestie absolut neinspirată.”

Europa Liberă: Dar până la urmă, Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc sunt în amiciție sau în dușmănie?

Marian Lupu: „În politică, dușmănie poți avea; relații amicale, cel puțin în experiența mea, deloc.”

Europa Liberă: Nu și-au repartizat anumite sfere de influență?

Marian Lupu: „Categoric. Sferele de influență a actorilor politici, cei care ocupă poziții oficiale, sunt divizate de Constituție și de legislație. Igor Dodon este ceea ce este în pachetul de mandat prezidențial, potrivit Constituției. Noi, majoritatea parlamentară, Guvernul suntem ceea ce suntem, potrivit acestei legi. Iată ce strict fixează zonele de influență și acțiune.”

Europa Liberă: Reforma Guvernului ar putea să-l aducă pe Vladimir Plahotniuc în fruntea Executivului?

Marian Lupu: „Nu. Guvernul acesta o să muncească până la expirarea mandatului actualului Parlament, cel puțin.”

Europa Liberă: Cine va fi candidatul PD pentru funcția de primar al municipiului Chișinău?

Marian Lupu: „O, nu vă grăbiți. bine, n-aș putea spune că sunt un mare expert, încerc să urmăresc și eu evoluția lucrurilor. La nivel de oraș sunt mai multe lucruri pe care le simt, recunosc, sunt și lucruri pe care mai prost le înțeleg ca și logică, fiindcă încerc să văd încotro va merge situația. Pe alocuri îmi este foarte greu să fac asemenea pronosticuri. Mai lăsați-mă, revenim puțin mai târziu, când o să am o structurare mult mai bună a situației la nivel de municipiu.”

XS
SM
MD
LG