Linkuri accesibilitate

Bombardament rusesc mortal la Donețk, în estul Ucrainei luptele crâncene continuă


Vedere aeriană a orașului Vuhledar bombardat intens de forțele ruse, 26 ianuarie 2023.
Vedere aeriană a orașului Vuhledar bombardat intens de forțele ruse, 26 ianuarie 2023.

Trei persoane au fost ucise într-un bombardament rusesc în regiunea Donețk, în timp ce forțele ucrainene sunt angajate în lupte crâncene în mai multe puncte fierbinți din estul Ucrainei, unde Moscova și-a intensificat ofensiva pe fondul promisiunilor occidentale de a trimite tancuri avansate de luptă Kievului.

Președintele Volodimir Zelenski a spus că situația pe linia frontului este „extrem de acută”, în special în Donețk, unde a făcut cunoscut că se dau lupte grele la Vuhledar și Bahmut, oraș care a fost practic ras de fața pământului de bombardamentele neîncetate ale armatei ruse.

În obișnuitul său mesaj video nocturn, Zelenski a spus că intensitatea luptelor arată că Ucraina are nevoie urgent de mai multe arme pentru a se apăra în fața presiunii crescânde a Rusiei.

Un atac rusesc în cartierul de locuințe Kostiantînovka din orașul Donețk a ucis trei persoane și a rănit cel puțin două, a anunțat pe Telegram guvernatorul regional Pavlo Kirilenko.

Kirilenko a mai spus că patru blocuri de locuințe și un hotel au fost avariate și că echipele de salvare și poliția s-au deplasat la locul bombardamentului „pentru a documenta cu grijă încă o crimă a ocupanților ruși”

E posibil ca Moscova să lanseze o nouă ofensivă în Ucraina p 24 februarie

Sâmbătă dimineață, Kirilenko a spus că patru oameni au fost uciși și alți șapte răniți în bombardamentele rusești din ultimele 24 de ore.

Statul Major General al armatei ucrainene a spus pe 28 ianuarie în obișnuitul său buletin informativ că trupele rusești continuă să preseze cu ofensiva lor în mai multe direcții în regiunile Donețk și Luhansk din estul Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al armatei Serhii Cerevati e citat de presa ucraineană cu declarația că lupte deosebit de grele se dau la Vuhledar, oraș pe care trupele rusești îl asediază de luni de zile fără succes.

Vuhledar, localitate care înainte de invazia rusă avea aproximativ 15.000 de locuitori, este important din punct de vedere pentru că acolo se află un important nod de comunicații din sudul regiunii Donețk.

Secretarul Consiliului de securitate din Ucraina, Oleksi Danilov, a declarat Europei Libere că Moscova pregătește o nouă ofensivă pentru 24 februarie, când se împlinește un an de la lansarea invaziei ruse în Ucraina.

Aliații occidentali ai Ucrainei continuă să promită Ucrainei echipament militar pentru a întări capacitatea de apărare a armatei ucrainene.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate de la Casa Albă John Kirby a spus că Washingtonul anticipează o „perioadă de lupte intense” în lunile care vin, adăugând că nu e nici un semn că războiul se va opri.

Într-un interviu pentru SkyNews, Volodimir Zelenski a spus că Ucraina are nevoie de până la 500 de tancuri.

„ Avem nevoie de 300 sau 500 de tancuri pentru ca să ne apărăm pământul. Avem nevoie de vehicule blindate ca să ne apărăm oamenii”.

Ambasadorul ucrainean în Ucraina Vadim Omelcenko a spus vineri pentru televiziunea BFM că mai multe țări occidentale au promis Ucrainei până acum un total de 321 de tancuri

Traducere și adaptare de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG