Linkuri accesibilitate

Bombardamente intense la Severodonețk, forțele ucrainene spun că rezistă


 Uzina chimică Azot din Severodonețk
Uzina chimică Azot din Severodonețk

Luptele grele continuă în Donbas, unde forțele ucrainene rezistă bombardamentelor masive în orașul strategic Severodonețk și zonele învecinate, în timp ce armata rusă ar încearcă să le prindă în încercuire.

Statul Major al armatei ucrainene a spus că Rusia își concentrează forțele pentru o ofensivă asupra Sloveanskului, aflat la vest de Severodonețk, la cca 60 de kilometri, iar ministerul britanic al apărării a declarat, în buletinul său zilnic de informații din 17 iunie, că armata rusă a încercat probabil să reia ofensiva pe axa Popasna, la aproximativ 55 de kilometri sud de Severodonețk, de unde încearcă să încercuiască orașul.

Statul Major al armatei ucrainene a mai spus că, în ultimele 24 de ore, lupte deosebit de grele s-au dat în orașele Severodonețk și Lisiceansk, orașul geamăn de pe malul opus al râului Siverski Doneț, dar și pe teritoriile din apropierea acestora.

Secretarul Consiliului de Securitate de la Kiev, Oleksi Danilov, a evocat, joi, posibilitatea unei amenințări din partea Belarusului. Pe 15 iunie, Consiliul a discutat despre situația din țara vecină, starea armatei belaruse și a trupelor rusești staționate acolo. Danilov a declarat la televiziunea ucraineană că vor fi inspectate patru regiuni pentru evaluarea gradului lor de pregătire în legătură cu potențiala amenințare dinspre Belarus.

Luptele din Severodonețk durează de săptămâni întregi, într-o bătălie despre care președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că ar putea determina soarta Donbasului. Organizația Națiunilor Unite a avertizat că mii de persoane rămân blocate în Severodonețk, iar proviziile esențiale se epuizează. Primarul din Severodonețk a declarat pe 16 iunie la televiziunea ucraineană că aproximativ 500 de civili rămân blocați în subsolurile uzinei chimice Azot.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG