Linkuri accesibilitate

Bombardamente de-a lungul liniei de front din Ucraina, în pofida armistițiului anunțat de Kremlin


Echipa de intervenții lângă trupul neînsuflețit al unui pompier ucis de bombardamentul rusesc asupra stației de pompieri din Herson, Ucraina, în ajunul Crăciunului ortodox, 6 ianuarie 2023
Echipa de intervenții lângă trupul neînsuflețit al unui pompier ucis de bombardamentul rusesc asupra stației de pompieri din Herson, Ucraina, în ajunul Crăciunului ortodox, 6 ianuarie 2023

Armistițiul declarat de Kremlin în luptele din Ucraina pe timpul Crăciunului ortodox a fost întrerupt de schimburi de focuri de artilerie de-a lungul liniei frontului, inclusiv în orașul Herson din sudul Ucrainei, unde o persoană a fost ucisă, și în regiunea Luhansk din estul țării, potrivit oficialilor ucraineni.

Departamentul de pompieri din Herson a fost bombardat pe 6 ianuarie, a declarat Iaroslav Ianușevici, șeful administrației militare regionale din Herson, care spun că persoana ucisă este unul dintre pompieri. Ianușevici a mai spus că alte patru persoane au fost rănite, inclusiv una care se află în stare gravă. Toți au fost spitalizați, a precizat el, adăugând că o casă din apropierea secției de pompieri a fost avariată în urma atacului.

„În pofida faptului că salvatorii au fost ei înșiși sub focuri de armă, ei au pornit imediat să stingă incendiul”, a declarat Ianușevici.

Trupele rusești și-au continuat atacurile pe 6 ianuarie în Luhansk, în pofida încetării unilateral declarate a focului, a declarat guvernatorul regiunii, Serhi Haidai. Statul Major General al forțelor armate ucrainene va anunța pe 7 ianuarie amploarea bombardamentelor și atacurilor care au avut loc, a adăugat el.

Președintele rus Vladimir Putin a cerut ca încetarea focului să înceapă la ora 9.00 GMT (ora 12.00 în Ucraina) pe 6 ianuarie și să dureze până la miezul nopții pe 7 ianuarie, dar omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, și mai mulți oficiali occidentali au acuzat Kremlinul că vrea să se folosească de acest răgaz pentru a-și îmbunătăți poziția pe câmpul de luptă.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că atacurile din estul Ucrainei demonstrează că cererea de încetare a focului a fost o stratagemă „cinică”.

Televiziunea de stat rusă a declarat că armistițiul a început să fie respectat la prânz, ora Moscovei, „de-a lungul întregii linii de contact” din Ucraina.

Dar oficialii ucraineni din Kramatorsk au informat că au loc bombardamente, iar agenția de presă de stat rusă TASS a declarat că forțele ucrainene au bombardat Donețk „exact la prânz”. Un martor din capitala regională ocupată de Rusia a spus că au fost trase tiruri de artilerie de pe pozițiile pro-ruse de la periferia orașului după ce armistițiul ar fi trebuit să intre în vigoare, potrivit Reuters.

În Kramatorsk, în apropiere de linia frontului din est, rachete au lovit o zonă rezidențială, avariind 14 case, dar fără a provoca victime, a declarat primarul, potrivit Reuters. Atacul a avut loc înainte de începerea armistițiului.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele ucrainene au continuat să bombardeze pozițiile armatei ruse și a precizat că forțele sale au ripostat la foc. Purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konașenkov, a spus că au avut loc mai multe atacuri ucrainene în regiunile estice Donețk, Luhansk și Zaporojie.

Oficialii pro-ruși au afirmat că ordinul lui Putin se referea doar la operațiunile ofensive și că forțele rusești vor riposta dacă se va trage asupra lor, potrivit Reuters.

Ukrinform a relatat la aproape o oră după începerea armistițiului că a fost emisă o alertă aeriană în întreaga țară.

Niciuna dintre relatări nu a putut fi verificat din surse independente.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a susținut pe 6 ianuarie că Rusia „este total lipsită de credibilitate, iar această declarație de încetare unilaterală a focului nu este credibilă”.

Vorbind în timpul unei vizite în Maroc, el a declarat că Rusia a lansat o „agresiune ilegitimă", iar atunci când agresorul vorbește despre un armistițiu, „cred că reacția tuturor este de scepticism în fața unei astfel de ipocrizii”.

Unele guverne occidentale - inclusiv Statele Unite - au calificat încetarea focului ca fiind o manevră a Rusiei pentru a se regrupa după săptămâni de eșecuri.

„Toată lumea din lume știe cum Kremlinul se folosește de o pauză în război pentru a relua războiul cu noi forțe”, a declarat Zelenski într-un mesaj video la sfârșitul zilei de 5 ianuarie.

Un moment de cotitură

Apelul lui Putin la încetarea focului a venit în aceeași zi în care Germania și Washingtonul au promis un ajutor militar suplimentar pentru Kiev - inclusiv vehicule de luptă pentru infanterie Bradley și Marder, precum și o baterie suplimentară de apărare antiaeriană Patriot -, Biden afirmând că promisiunea vine într-un "punct critic" al conflictului.

Între timp, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat livrarea de tancuri ușoare AMX-10 RC de fabricație franceză către Ucraina, prima contribuție occidentală de astfel de arme către Kiev.

Oficialii americani au afirmat pe 5 ianuarie că noul pachet de ajutor al Washingtonului, care include zeci de vehicule Bradley, va totaliza aproape trei miliarde de dolari, cel mai mare pachet unic promis până acum în timpul războiului declanșat de Rusia în urmă cu mai bine de 10 luni.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat jurnaliștilor că vehiculele Bradley „sunt foarte importante în ceea ce privește capacitatea de a face ceea ce noi numim război de manevră cu arme combinate”.

Zelenski a salutat ajutorul, despre care SUA au spus că este cea mai mare contribuție de armament de până acum. De asemenea, el i-a mulțumit președintelui american Joe Biden pe Twitter, numind pachetul „un minunat cadou de Crăciun” care va întări armata ucraineană pe câmpul de luptă.

Pachetul de ajutoare include, de asemenea, 682 de milioane de dolari reprezentând finanțarea militară externă pentru aliații europeni pentru a ajuta la refacerea donațiilor de echipamente militare pe care le-au făcut Ucrainei.

Germania a declarat anterior că va trimite aproximativ 40 de vehicule Marder în decurs de câteva săptămâni, iar instruirea pe acestea va fi asigurată în Germania.

Zelenski a vorbit la telefon cu cancelarul german Olaf Scholz pe 6 ianuarie și a declarat ulterior că i-a mulțumit pentru acest „pachet de apărare puternic” care va ajuta Ucraina să respingă trupele rusești și să își apere orașele.

XS
SM
MD
LG