Linkuri accesibilitate

Bombardamentele rusești întrerup din nou furnizarea curentului electric în Herson


Soldați ucraineni lansează rachete cu un sistem Bureviy de lansare multiplă, regiunea Donețk, la 29 noiembrie.
Soldați ucraineni lansează rachete cu un sistem Bureviy de lansare multiplă, regiunea Donețk, la 29 noiembrie.

Rachetele rusești au lovit orașul Herson din sudul Ucrainei pe 1 decembrie, ucigând cel puțin o persoană și lăsând orașul fără curent electric, a declarat un oficial al administrației militare a orașului.

De asemenea, forțele armate ucrainene informează că au avut loc bombardamente intense asupra mai multor localități de pe linia frontului estic, în apropierea orașului Bahmut.

Trupele rusești au bombardat Hersonul de 12 ori, a declarat Halina Luhova, ridicând la 119 numărul de rachete care au aterizat în orașul recent eliberat de la 20 noiembrie. Douăzeci de persoane au fost ucise și aproximativ 40, inclusiv un copil, au fost rănite.

Luhova a adăugat că au fost avariate clădiri rezidențiale și trei mașini au luat foc. Bombardamentele din noaptea precedentă au avariat liniile electrice din oraș, unde electricitatea abia începuse să fie restabilită la aproape trei săptămâni după ce trupele rusești s-au retras în partea de est a fluviului Nipru.

Guvernatorul regional Iaroslav Ianușevici a scris pe Telegram că 65% din alimentarea cu energie electrică a orașului a fost restabilită după bombardamentele de dimineață.

Vorbind la o conferință de presă care a avut loc la la Moscova, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a apărat recentele atacuri cu rachete, spunând că acestea au vizat infrastructura civilă a Ucrainei doar pentru a împiedica Kievul să importe arme occidentale.

„Dezactivăm instalațiile energetice (din Ucraina) care vă permit vouă (Occidentului) să pompați arme mortale în Ucraina pentru a ucide ruși”, a spus Lavrov. „Așa că nu spuneți că voi, SUA și NATO, nu sunt participanți la acest război - participați direct”.

Rusia, „dispusă la discuții de soluționare a crizei”

Cu toate acestea, el a declarat că Rusia rămâne pregătită să poarte discuții privind soluționarea crizei. Ucraina a promis să nu negocieze cu Moscova până când toate trupele rusești nu vor părăsi teritoriul său, care include peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014.

NATO, Statele Unite și alți aliați occidentali au trimis armamentul solicitat de Kiev pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva invaziei rusești și a atacurilor acesteia asupra infrastructurii energetice, pe care Kievul și Occidentul le-au numit crime de război.

În timpul unei reuniuni a miniștrilor de externe din cadrul NATO care a avut loc în România pe 30 noiembrie, Statele Unite și alți aliați occidentali au promis mai mult sprijin financiar și echipamentele necesare pentru a spori rezistența energetică a Kievului.

În întreaga Ucraină, echipele tehnice au lucrat neîncetat pentru a restabili alimentarea cu energie electrică grav afectată de valurile neîncetate de bombardamente rusești care au lăsat milioane de oameni în întuneric și frig la începutul iernii.

Teroarea psihologică nucleară

Donețkul, unde rușii încearcă să avanseze, a rămas regiunea unde se dau cele mai grele lupte, a declarat Statul Major General ucrainean la 1 decembrie, adăugând că artileria rusă a bombardat pozițiile ucrainene și mai multe orașe, inclusiv orașul Bahmut și localitățile apropiate Soledar și Opitne.

Trupele rusești construiau linii de apărare în direcția orașului Lyman, a precizat Statul Major General care adaugă că unitățile recent masate în zonă, dar și cele care au suferit pierderi „sunt realimentate cu personal, muniții și combustibil”.

Informațiile de pe câmpul de luptă nu au putut fi verificate din surse independente.

De asemenea, armata ucraineană a raportat la 1 decembrie că a găsit în vestul Ucrainei bucăți de rachete cu capacitate nucleară lansate de Rusia, fără focoase funcționale. Armata a prezentat ceea ce a spus că sunt fragmente de rachete de croazieră X-55 de fabricație sovietică, proiectate pentru utilizare nucleară. Rachetele sunt lansate doar pentru a „epuiza sistemul de apărare aeriană al țării noastre”, a declarat un oficial ucrainean.

Un semn că unele canale de comunicare rămân deschise este că Ministerul rus al Apărării și șeful administrației prezidențiale ucrainene au anunțat că cele două țări au făcut schimb de 50 de militari la 1 decembrie.

Ministerul rus al Apărării a publicat o înregistrare video cu prizonieri de război care aclamau în timp ce treceau granița cu un autobuz. „Mergem acasă!”, spunea unul dintre ei, în timp ce colegii săi de arme făceau cu mâna la o cameră de luat vederi.

Liderul separatiștilor susținuți de Moscova în Donețk, Denis Pușilin, afirmase anterior pe Telegram că schimbul va avea loc în cursul zilei.

Prizonieri de război ucraineni eliberați pe 1 decembrie
Prizonieri de război ucraineni eliberați pe 1 decembrie

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, spune că cei 50 de prizonieri ucraineni implicați în acest schimb sunt apărători ai Mariupol și ai complexului industrial Azovstal și alți luptători. Cel mai tânăr dintre cei eliberați are 19 ani, iar cel mai în vârstă are 59 de ani, a precizat el.

De la începutul invaziei au fost eliberați mai mult de 1300 de ucraineni din captivitatea armatei ruse, spune președintele Ucrainei. „Îi vom aduce pe toți ceilalți acasă. Toată Ucraina va fi liberă. Toți ucrainenii vor fi acasă”, a declarat Zelenski, mulțumindu-le tuturor celor implicați în eliberarea celor 50 de ucraineni.

Redactat cu relatări de la Reuters și BBC

XS
SM
MD
LG