Linkuri accesibilitate

Bombele rusești ucid mai multe persoane în Ucraina. Zelenski îi provoacă pe cineaști să țină piept răului


Un grup de femei trece pe lângă o clădire avariată de bombardamentele rusești în cartierul Saltivka din Harkov, Ucraina, joi, 16 februarie 2023
Un grup de femei trece pe lângă o clădire avariată de bombardamentele rusești în cartierul Saltivka din Harkov, Ucraina, joi, 16 februarie 2023

Atacurile sângeroase continuă în Ucraina. Vorbind la deschiderea Festivalului de film de la Berlin, Volodimir Zelenski a făcut apel la cineaști și cinefili să se împotrivească răului.

Rachetele și dronele rusești lansate la începutul zilei de 16 februarie au provocat moartea mai multor civili, au declarat oficialii ucraineni, în timp ce președintele Volodimir Zelenski a făcut apel la cineaștii și artiștii prezenți la deschiderea festivalului de film de la Berlin să-și declare sprijinul pentru Ucraina și să se ridice împotriva răului.

Valul de atacuri de peste noapte a declanșat alerte aeriene în întreaga țară. Una dintre lovituri a ucis o femeie în vârstă de 79 de ani și a rănit cel puțin alte șapte persoane, au declarat autoritățile ucrainene. O rachetă a lovit, de asemenea, cea mai mare rafinărie de petrol din Ucraina. Amploarea pagubelor nu a fost încă stabilită.

De asemenea, rachetele rusești Grad și artileria cu baril au lovit un cartier rezidențial din Bahmut, ucigând trei bărbați și două femei din zonă. Parchetul General a declarat că atacul este investigat ca fiind o crimă de război. Forțele rusești au folosit mai multe tipuri de rachete, trăgând 36 de rachete într-o perioadă de două ore, a declarat comandantul-șef al forțelor armate, generalul Valeri Zaluzhniy, adăugând că bateriile ucrainene de apărare aeriană au doborât 16 dintre acestea.

Zelenski, la Berlinală

Mai târziu, pe 16 februarie, Zelenski a luat cuvântul la deschiderea Berlinalei, după cum este cunoscut festivalul anual de film din oraș, și i-a îndemnat pe cineaști să ia partea în ceea ce el a numit „o bătălie între libertate și tiranie”.

Vorbind în cadrul unei transmisiuni video în direct, Zelenskiy și-a amintit propria experiență ca actor, îndemnându-și colegii să se adreseze direct publicului.

„Timp de mulți ani, Piața Potsdam a fost împărțită de Zidul Berlinului”, a spus el. „Astăzi, Rusia vrea să construiască același zid în Ucraina: un zid între noi și Europa, pentru a separa Ucraina de propria sa alegere pentru viitorul său.”

Zelenski a declarat anterior, într-un interviu acordat BBC, că speră că Belarus nu va intra în războiul împotriva Ucrainei. Ca răspuns la un comentariu făcut anterior de liderul belarus Aleksandr Lukașenko, Zelenski a declarat că Ucraina „va lupta și va supraviețui”, dacă Belarusul va intra în război.

Lukașenko afirmase că Belarus va lupta alături de Rusia doar dacă va fi atacată. El a negat în mod repetat afirmațiile făcute de autoritățile de la Kiev că s-ar putea alătura conflictului.

Schimb de prizonieri de război

Ucraina și Rusia au anunțat un schimb de prizonieri mai devreme, la 16 februarie. Andri Iermak, șeful biroului prezidențial ucrainean, a declarat pe Telegram că 100 de soldați ucraineni și un civil urmau să se întoarcă în Ucraina în cadrul acestui schimb. Printre luptătorii eliberați se numără apărători ai orașului Mariupol, a declarat Yermak, adăugând că mulți dintre ei au suferit răni de diferite grade de gravitate.

Fotografia unor prizonieri de război ucraineni după un schimb făcut cu rușii, la 16 februarie.
Fotografia unor prizonieri de război ucraineni după un schimb făcut cu rușii, la 16 februarie.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că Ucraina a eliberat același număr de prizonieri de război. Armata rusă urma să-i transporte cu avionul la Moscova pentru tratament și reabilitare în instituții medicale, a precizat ministerul.

Evoluțiile au survenit în contextul în care au fost raportate intensificări ale luptelor în estul țării. Artileria, dronele și rachetele rusești au bombardat fără încetare, timp de luni de zile, zonele din estul țării controlate de ucraineni, lovind fără discriminare obiective civile și provocând distrugeri majore.

În informarea sa zilnică din 16 februarie, Statul Major General al armatei a declarat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești asupra a 15 așezări din est.

Regiunile Donețk și Luhansk, care împreună cuprind regiunea industrială Donbas de la granița cu Rusia, au suferit grav din cauza bombardamentelor rusești, în timp ce Moscova ar fi masat și mai mulți militari în zonă.

Mobilitatea, puterea de foc și protecția echipajului. Tancul german Leopard 2 vs. tancul rusesc T-90
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:32 0:00

Între timp, liderii mondiali au început să se reunească pentru Conferința de Securitate de la München. Vicepreședintele american Kamala Harris a sosit și se așteaptă să se întâlnească cu cancelarul german Olaf Scholz și cu alți șefi de stat europeni. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, urma, de asemenea, să participe la conferință.

Vorbind în ajunul deschiderii conferinței, opozantul rus de la Kremlin Mihail Hodorkovski a declarat că pacea în Ucraina este puțin probabilă atât timp cât președintele rus Vladimir Putin rămâne la putere. „Atâta timp cât regimul lui Putin este la putere, războiul nu se va sfârși”, a declarat Hodorkovski, discutând ideile abordate în noua sa carte „Cum învingi un dragon?”

Hodorkovski susține că războiul din Ucraina a provocat diviziuni profunde în Rusia, inclusiv rupturi în cadrul familiilor, în timp ce sprijinul activ pentru război sau dorința de a se înrola în armata rusă este scăzută.

XS
SM
MD
LG