Linkuri accesibilitate

Boris Johnson a declarat că îi va cere lui Vladimir Putin să pună capăt „jocurilor” strategice


Boris Johnson și Vladimir Putin la Conferința internațională dedicată LIbiei, Berlin, 1 ianuarie 2020.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că îi va cere președintelui Vladimir Putin să pună capăt „jocurilor” strategice. În caz contrar, Marea Britanie ar putea impune sancțiuni severe unor apropiați ai Kremlinului. „Cred că toți trebuie să facem un pas înapoi” a spus Johnson, care are programată o discuție telefonică, în această săptămână cu Putin.

Luni este așteptată și o reuniune a Consiliul de Securitate ONU privind criza din Ucraina, provocată de Rusia care a masat zeci de mii de militari în apropierea graniței cu Ucraina, anunțând totodată o serie de manevre militare în zonă, în Belarus, dar și în Marea Neagră.

Cu toate acestea, Moscova a spus că nu intenționează să atace Ucraina, dar Statele Unite și Marea Britanie au avertizat în repetate rânduri că vor răspunde cu sancțiuni economice „devastatoare” împotriva Rusiei, dacă Moscova atacă din nou Ucraina (după 2014).

Ministrul de finanțe britanic, Simon Clarke a avertizat că Londra va sancționa întreprinderile și persoanele cu cele mai strânse legături cu Putin. Moscova a avetizat la rândul său că va recurge la măsuri „severe” de răspuns.

„Aceste măsuri vor fi ghidate de propriile noastre interese”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, fără a oferi alte detalii.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG