Linkuri accesibilitate

Boris Johnson, de partea Ucrainei în disputa pentru Eurovision


Orchestra Kalush din Ucraina fotografiată după câștigarea Eurovision Song Contest 2022, Torino, Italia, 15 mai 2022

Premierul Boris Johnson a declarat la 18 iunie că Ucraina poate și ar trebui să găzduiască concursul Eurovision din 2023, după ce organizatorii popularei competiții muzicale de pe întreg continentul au declarat că doresc să o organizeze în schimb în Marea Britanie din cauza războiului, spre dezamăgirea Kievului.

Orchestra Kalush din Ucraina a câștigat luna trecută concursul care atrage sute de milioane de telespectatori din întreaga lume și, conform tradiției, Kievul ar trebui să găzduiască competiția de anul viitor. Dar organizatorii - Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) - au declarat la 17 iunie că, având în vedere circumstanțele actuale din Ucraina devastată de război, „garanțiile de securitate și operaționale necesare pentru ca un radiodifuzor să găzduiască, să organizeze și să producă concursul Eurovision... nu pot fi îndeplinite" în Ucraina. Prin urmare, a precizat EBU, se vor purta discuții cu Marea Britanie, ocupanta locului al doilea, pentru organizarea concursului.

„Bineînțeles că mi-ar plăcea să fie în această țară, dar adevărul este că ei au câștigat și merită să îl aibă și cred că îl pot avea și cred că ar trebui să îl aibă”, a declarat Johnson reporterilor la sosirea înapoi în Marea Britanie, după o vizită la Kiev. Ucraina a condamnat decizia EBU, iar ministrul Culturii, Oleksandr Tkacenko, a declarat că Kievul dorește ca decizia să fie anulată.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG