Verdictul a luat prin surprindere guvernul (guvernele, mai degrabă, Belgia fiind o țară federală ce merge spre confederalism).
După ce verdictul a fost anunțat, politicienii locali, asaltați de întrebări, se căznesc să-l explice și să-l interpreteze. E nevoie de o clarificare rapidă, deoarece nu doar opinia publică, dar și presa străină este perplexă și deja în mass media, precum pe site-ul specializat EUObserver pot fi văzute titluri ca: „Justiția dă 30 de zile Belgiei pentru a anula legislația Corona”.
Realitatea este exact pe dos, iar scopul deciziei justiției din capitala regatului Belgiei (și a Europei) este de a forța guvernul să definească un cadru legal precis măsurilor restrictive și amenzilor. Tribunal nu a ordonat, așadar, guvernului să anuleze actualele măsuri, care rămân în vigoare, ci a ordonat să li se dea o bază legală suficientă.
Lucrul e recunoscut chiar de către directoarea Ligii pentru Drepturile Omului din Belgia, Olivia Venet, de la care a emanat plângerea care a determinat verdictul tribunalului, care a spus în această dimineață la radioul național că „ceea ce se dorește este o dezbatere parlamentară, o dezbatere publică în care să se stabilească, sub control democratic, măsurile necesare”.
În cazul în care nu va găsi un cadrul legal în 30 de zile, până la sfârșitul lunii, guvernul va fi obligat să plătească o amendă de 5.000 euro pe zi... până va găsi o soluție.
Justiția belgiană nu contestă așadar utilitatea măsurilor restrictive decise de guvern, ci doar atrage atenția asupra vidului juridic în care funcționează ele.
Concluzia este că pentru moment nimic nu se schimbă. Terasele nu vor deschide de pe o zi pe alta, restaurantele, teatrele și muzeele nu vor începe să primească vizitatori și clienți. Evident, incertitudinea plutește de acum înainte în jurul amenzilor, până la găsirea cadrului juridic.
Deocamdată, ministrul justiției, Vincent Van Quickenborne, și cel al sănătății, Frank Vandenbroucke, au spus că nu sunt „impresionați” de verdict și că toate măsurile rămân așa cum au fost decretate. Inclusiv aceea, posibilă, de nu a permite populației să meargă la mare decât prin... rezervare. Unele localități are coastei flamande introduseseră deja în vara trecută regulamente locale prin care accesul la plajă era interzis fără rezervare.