Linkuri accesibilitate

Bucuria de a deveni student în anul 1953


După primele examene în fata Universității de Stat din Chișinău viitorii studenți (de la stânga la dreapta): A. Bugai, P. Vlad și T. Podoliuc. „Moldova socialistă”, 15 august 1953.
După primele examene în fata Universității de Stat din Chișinău viitorii studenți (de la stânga la dreapta): A. Bugai, P. Vlad și T. Podoliuc. „Moldova socialistă”, 15 august 1953.

În vara anului 1953 peste 700 de tineri absolvenți ai școlilor medii au depus cerere de înscriere la Universitatea de Stat din Chișinău, 850 – la Institutul agricol, circa 600 – la Institutul de medicină, 376 – la Institutul pedagogic din Tiraspol și mai mult de 100 – la Conservatorul din Chișinău.

La examenele de admitere la Universitate și la Institutul de medicină s-au prezentat și tineri din Ucraina, Federația Rusă și Bielorusia, iar 60 de absolvenți ai „școlii mijlocii” din RSS Moldovenească, după susținerea examenelor la Chișinău, urmau să plece la studii la Moscova, Leningrad, Odesa, Lvov și în alte orașe din Uniunea Sovietică.

Primele examene au fost cele la limba și literatură rusă, scris și oral. La Universitate, note „tare bune” la scris au luat Pavel Vlad, din raionul Ocnița, Nicolai Andronachi din Slobozia, Oleg Scurtu din Chișinău, Nicolae Țurcan din Florești și alții, iar la proba orală s-au remarcat Lidia Balan, Liubov Petrova și Victor Corbul, care s-au înscris la Facultatea de istorie și filologie.

Și-a văzut împlinit visul de a deveni student și tânărul poet Vasile Mazepa, din raionul Camenca. El a avut inspirația de a consacra acestui eveniment o întreagă poezie care se încheia astfel:

„... Examenul îi dat. Pășesc voios

Pe ulița de freamăt veșnic plină,

Și cum sănin ni-i cerul luminos,

Mi-i bucuria-n piept și mai sănină !”

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG