Linkuri accesibilitate

Bugetul pe 2023 al Pentagonului ar putea reduce ajutorul pentru Ucraina


Producția bombardierului B-21 Raider ar putea fi oprită
Producția bombardierului B-21 Raider ar putea fi oprită

Surse de la Ministerul american al Apărării au informat că există o listă cu consecințele unui buget care l-ar continua, periodic, pe cel actual.

Surse de la Ministerul american al Apărării au informat sub protecția anonimatului că există o listă cu consecințele unui buget, care să-l continue, de la perioadă la perioadă, pe cel actual, în condițiile în care bugetul pentru apărare ar putea să nu fie aprobat de Congres, până la sfârșitul anului calendaristic.

Bugetul pe 2023 al Pentagonului ar putea reduce ajutorul pentru Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:59 0:00

Printre programele care ar suferi se numără ajutorul pentru Ucraina și noul bombardier B-21. Aceste avertismente se adaugă unei scrisori trimisă de ministrul apărării, Lloyd Austin Congresului, care comunică temeri similare. Dacă mecanismul automat de bugetare, în linii similare cu bugetul actual, ar fi activat Pentagonul ar pierde circa 29 de miliarde de dolari, adică 3.7% mai puțin decât ceea ce a solicitat președintele Biden. Ceea ce se întâmplă acum nu este unic și ori de câte ori s-a mai întâmplat, conducerea ministerului a lansat avertismente similare, făcând presiuni asupra deputaților.

Împrejurările anterioare însă au vizat câteva luni, dacă bugetul de continuitate ar fi însă pentru tot anul aceasta, măsură – susțin liderii militari – ar antrena o criză. În scrisoarea lui, Austin a spus că Statele Unite nu pot câștiga competiția cu China, cu mâinile legate la spate „trei, patru sau șase luni, în fiecare an bugetar”.

Camera Reprezentanților, care este într-o perioadă de tranziție de la conducerea democrată către cea republicană, are la dispoziție până la 16 decembrie pentru a ajunge la un acord cu privire la bugetul pe anul viitor, dar se anticipează că va apela la un buget de continuitate, limitat, urmând ca negocierile să fie reluate de viitoarea conducere. Un astfel de buget ar stopa aprovizionarea pentru noul avion B-21 Raider, acum când Pentagonul se pregătește să facă tranziția de la cercetare către dezvoltarea modelului.

Bugetul inițial al Pentagonului pentru acest proiect era de 1.8 miliarde de dolari, dar dacă se recurge la formula prelungirii bugetului actual pentru apărare, pe timp de un an, această cifră ar ajunge la 108 milioane, nefăcând posibilă tranziția către noua fază. Se anticipa că avionul va putea zbura anul viitor.

Reduceri bugetare ar periclita, susțin cei de la minister, ajutorul pentru Ucraina, inclusiv înlocuirea muniției folosite. Până acum finanțarea s-a făcut prin alocări suplimentare și acestea ar putea fi autorizate, indiferent ce se întâmplă cu bugetul pe ansamblu, dar dacă nu se ajunge la un acord, Ministerul Apărării nu ar mai dispune de fonduri pentru Ucraina, în primăvară.

XS
SM
MD
LG