Linkuri accesibilitate

Bulgaria: 30 de ani de la căderea dictatorului comunist Jivkov


Demonstrație la Sofia, după colapsarea regimului comunist în Bulgaria, 17 decembrie 1989
Demonstrație la Sofia, după colapsarea regimului comunist în Bulgaria, 17 decembrie 1989

Pe data de 10 noiembrie s-au împlinit 30 de ani de la plenara Comitetului central al partidului comunist care a devenit începutul schimbărilor democratice.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:33 0:00
Link direct


Spre deosebire de alte țări est-europene, în Bulgaria, într-un mod paradoxal, înșiși comuniștii sub presiunea lui Gorbaciov au inițiat tranziția spre democrație, cea ce – după cum constată analistul Gheorghi Lozanov, explică o parte din problemele cu care se confrută și acum țara.

Bulgarii au înțeles pe pielea lor că sfârșitului unui regim totalitar nu aduce într-un mod automat democtrația. Așa zisa masa rotundă cu participarea comuniștilor și a primilor activiști ai opoziției, printre care au existat și colaboratori ai securității, a blocat formarea unui consens anticomunist. Fără un proces de lustrație reală, activiștii și securiștii au profitat de pozițiile pe care le-au avut în administrația de stat pentru a devenii noii capitaliști.


Profesorul Lozanov a constatat că nici acum comunismul nu a dispărut pe deplin din Bulgaria, pentru că o parte din avuția națională continuă să fie repartizată în culise sau prin metode violente, iar o parte a noilor lideri nu sunt legitimați prin abilități și cunoștiințe.

În alte țări, central europene, precum Cehia, Ungaria sau Polonia, intelectualii au învins tancurile, iar partidele comuniste au fost eliminate din start de la procesul de adoptare a deciziilor.

În România, tranziția a pornit ca o revoluție anticomunistă.

În Bulgaria, negarea comunismului, cu unele excepții, nu a avut la bază o rezistență intelectuală. Drept urmare, căderea dictatorului Todor Jivkov a fost un rezultat al perestroicii gorbacioviste.


Primul prim-ministru necomunist și lider al UFD, Filip Dimitrov, a constatat că, în pofidă greutăților, căderea dictatorului comunist a dat un puternic impuls schimbărilor democratice. Complotul în vârfurile partidului comunist a devenit începutul dispăriției comunismului. Bulgaria a evoluat foarte repede, după ce a devenit membră a Alianței Nord-Atlantice și a Uniunii Europene.

Actualul prim-ministru Boiko Borisov a declarat că cei 30 de ani ai tranziției sunt perioada cea mai bună din istoria țării, iar președintele Rumen Radev a avertizat în mesajul său că drumul spre democrație și economie de piață necesită eforturi zilnice.

Previous Next

XS
SM
MD
LG